heal.abstract |
Η εργασία ασχολείται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητά τους (υψηλή τηλεθέαση, υψηλή κυκλοφορία) και με τον περιορισμό ότι το κοινό τους δεν είναι ομοιόμορφο (ως προς την ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, το οικονομικό - βιοτικό επίπεδο κλπ), μεταδίδουν τις διατροφικές ειδήσεις με τρόπο ο οποίος δεν διευκολύνει τα νεαρά άτομα να τις παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν σε βάθος τα υποκείμενα ζητήματα. Στόχος της εργασίας είναι να αποδείξει την υπόθεσή της, δηλαδή να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της ενημέρωσης - αγωγής του κοινού για θέματα διατροφής - υγείας και να διατηπωθούν προτάσεις βελτίωσης της συγκεκριμένης πολιτικής. Αυτό συμβαίνει μέσα από τους στόχους που τίθενται, οι οποίοι είναι: Τεκμηρίωση της σχέσης μεταξύ επικρατέστερου προτύπου διατροφής και επιπέδου υγείας του πληθυσμού. Αξιολόγηση της πολιτικής για την προστασία υγείας των πολιτών που έχουν καταγραφεί ότι ακολουθήθηκαν από τη διατροφική βιομηχανία (παραγωγή, τυποποίηση, αποθήκευση, διανομή) στις χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Τεκμηρίωση του ισχυρισμού ότι τα ΜΜΕ μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητά τους με τον περιορισμό ότι το κοινό τους δεν είναι ομοιόμορφο, μεταδίδοντας τις ειδήσεις με τρόπο που προκαλεί την προσοχή του κοινού τους, αλλά τα θέματα θίγονται επιφανειακά. Έρευνα για το πόσο προσεχτικά παρακολουθούν τις διατροφικές ειδήσεις νεαρά άτομα και σε τι βαθμό τις κατανοούν. Αξιολόγηση της πολιτικής για την ενημέρωση - αγωγή του κοινού για θέματα διατροφής. Προτάσεις για τη βελτίωση της πολιτικής ενημέρωσης - αγωγής του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής - υγείας στη χώρα μας. |
el |