Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η καλλιέργεια της καρπουζιάς υπό χαμηλή κάλυψη στην επαρχία Τριφυλίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καπαρελιώτη, Μαρία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T17:35:57Z
dc.date.available 2015-11-26T03:00:32Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/13499
dc.title Η καλλιέργεια της καρπουζιάς υπό χαμηλή κάλυψη στην επαρχία Τριφυλίας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.classification el
heal.keyword Καρπούζια el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Καλλιεργητική τεχνική el
heal.keyword Μεσσηνία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2004-09-01 el
heal.abstract Η παρούσα εργασία έχει σαν σκοπό την περιγραφή της καλλιέργειας της πρώιμης καρπουζιάς στην περιοχή της Επαρχίας Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Η καλλιέργεια της πρώιμης καρπουζιάς στην περιοχή της Τριφυλίας ξεκίνησε το 1983 και άρχισε να αντικαθιστά την καλλιέργεια της πατάτας. Ο λόγος που ανάγκασε τους παραγωγούς να αντικαταστήσουν την καλλιέργεια της πατάτας, ήταν η μείωση της τιμής του προϊόντος στην αγορά, που καθιστούσε οικονομικά ως ασύμφορη τη συνέχιση της καλλιέργειας. Οι παραγωγοί της Τριφυλίας έχουν σαν κύρια απασχόληση την καλλιέργεια της ελιάς. Αυτή η καλλιέργεια δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα από τον παραγωγό όσον αφορά τη διάθεση χρόνου. Ταυτόχρονα μετά τις τελευταίες συνεχόμενες πτώσεις των τιμών πώλησης του λαδιού οι καλλιεργητές έπρεπε να βρουν μια νέα καλλιέργεια που θα τους αποφέρει κέρδη και η οποία χρονικά δεν θα συμπίπτει με αυτήν της ελιάς. Σε αναζήτηση λοιπόν από την πλευρά τους, μιας καινούριας παράλληλης καλλιέργειας με την ελιά επέλεξαν το καρπούζι γιατί όπως θα εξετάσουμε παρακάτω συνδυάζει πολλά θετικά στοιχεία για τον παραγωγό. Αρχικά καλλιεργήθηκαν λίγα στρέμματα, αλλά στην συνέχεια τόσο η συνολική έκταση που φυτευόταν με καρπούζι, όσο και ο όγκος παραγωγής άρχισαν να αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς και να φτάσουν το 1999 να καλλιεργούνται 12000 στρέμματα και η παραγωγή να έχει φτάσει τους 62000 τόνους. Παραγωγή που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Άλλοι παράγοντες, που ευνόησαν το ξεκίνημα της καλλιέργειας και στην συνέχεια στην επέκτασή της, είναι οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα η μεγάλη ηλιοφάνεια, που επικρατεί σε όλη την επαρχία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο και η αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία λόγω γειτνιάσεως με τη θάλασσα. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, δεν είναι μικρότερες από 0 °C. Αυτό έχει σαν συνέπεια το πρώτο καρπούζι που εξάγεται σε χώρες της Ευρώπής, από υπαίθρια καλλιέργεια, είναι από την περιοχή της Τριφυλίας. el
heal.advisorName Κώτσιρας, Αναστάσιος el
heal.advisorName Λιναρδόπουλος, Χρήστος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 55 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές