heal.abstract |
Η πρώτη χρησιμοποίηση των δέντρων που προήλθαν από τους εμβολιασμούς ήταν σαν καλλωπιστικά στο χωριό Νυμφές. Με την πάροδο των χρόνων η διάδοση της καλλιέργειας σε ολόκληρη την περιοχή των Νυμφών ήταν αναμενόμενη. Σε πρώτη φάση καλλιεργήθηκε σε μικρή έκταση περίπου τριών στρεμμάτων έως ότου λίγα χρόνια αργότερα Κερκυραίοι ζαχαροπλάστες, έχοντας πληροφορηθεί τρόπους επεξεργασίας του, να εκδηλώσουν ενδιαφέρων και να αρχίσει η ζήτηση του. Σήμερα η καλλιέργεια του έχει διαδοθεί και σε άλλες περιοχές του νησιού και καλλιεργείται σε έκταση που φτάνει συνολικά τα 400 στρέμματα με μέση παραγωγή που πλησιάζει τους 100 τόνους. Η καλλιέργεια παρουσιάζεται με δυναμική μορφή και η παραγωγή είναι κάθετα οργανωμένη με τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Νυμφών (Corfu Delicious), στο δήμο Θιναλίων, μεταποιώντας και διαθέτοντας το τελικό προϊόν σαν σακχαρόπηκτα, γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα και ηδύποτα. Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις όπως του Μαυρομάτη, του Βασιλάκη κ.ά, οι οποίες έχουν ιδιόκτητες φυτείες Κούμ Κουάτ, έτσι στη συνέχεια το επεξεργάζονται και το διαθέτουν στην κατανάλωση στην τυποποιημένη του μορφή. Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση πρωτογενούς παραγωγής, η οποία βέβαια δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, για το λόγο ότι υπάρχουν προτάσεις και για εξαγωγές. Ο όρος "Κουμ Κουάτ" έχει καθιερωθεί διεθνώς για το προϊόν το παραγόμενο στην Κέρκυρα και αποτελεί προϊόν ποιότητας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, βάση υπουργικής απόφασης. |
el |