heal.abstract |
Η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος της εντομολογίας, που ασχολείται με τη μελέτη της ζωής της μέλισσας (Apis mellifera L.), τόσο από θεωρητικής όσο και από πρακτικής πλευράς. Η εργασία αυτή ξεκινά από την βιολογία και οικολογία της μέλισσας, μέχρι την φροντίδα, την πλήρη εκμετάλλευση της, τα προϊόντα και την προοπτική της. Η ελληνική μελισσοκομία κατέχει μία αξιόλογη θέση στον διεθνή χώρο. Για τον Νομό Μεσσηνίας η συμβολή της μελισσοκομίας είναι τεράστια, τόσο από την προσφορά της στην συνολική αγροτική οικονομία του νομού, όσο και στην αύξηση της φυτικής παραγωγής, λόγω του ρόλου που παίζει η μέλισσα στην επικονίαση των καλλιεργειών. Η ύλη της εργασίας έχει ταξινομηθεί σε πέντε (5) κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει την βιολογία της μέλισσας, όπου μελετάται η συστηματική κατάταξη και οι φυλές των μελισσών, η ανάπτυξη, η μορφολογία και η φυσιολογία της, η διατροφή, η συμπεριφορά, οι δραστηριότητες και ο ρόλος της στην επικονίαση. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται ο μελισσοκομικός εξοπλισμός και τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι εποχιακοί και ειδικοί χειρισμοί, καθώς οι ασθένειες και οι εχθροί της μέλισσας. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται τα προϊόντα της μέλισσας και η διατροφική τους αξία. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζεται η δημιουργία και λειτουργία μίας μελισσοκομικής επιχείρησης και η προοπτική της μελισσοκομίας στο Νομό Μεσσηνίας. |
el |