heal.abstract |
Η σταφίδα αποτελεί ένα προϊόν που κατέχει ξεχωριστή θέση για την Ελλάδα. Αποτελεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι γνωστό το κόστος παραγωγής της που βοηθά στον υπολογισμό του οικονομικού αποτελέσματος (κέρδος ή ζημία). Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει το κόστος παραγωγής της σταφίδας στο Ν. Αχαΐας για το διάστημα 2002 έως 2006. Για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού η εργασία χωρίζεται σε τέσσερα επιμέρους κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ειδικότερα, αναλύεται η έννοια και περιεχόμενο του κόστους παραγωγής, τα κριτήρια κατάταξης, ο σκοπός υπολογισμού του, οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων καθώς και η σημασία υπολογισμού του. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι κοστολόγησης, οι δαπάνες και τα εισοδήματα παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ειδικότερα περιγράφονται οι κατηγορίες δαπανών ανάλογα με το χρόνο υπολογισμού, τις προϋποθέσεις και τη φύση του συντελεστή παραγωγής. Επίσης, περιγράφονται τα προβλήματα και δυσκολίες υπολογισμού του κόστους παραγωγής. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η σταφίδα στο Ν. Αχαΐας. Επιχειρείται ιστορική αναδρομή του προϊόντος στο νομό, παρουσιάζονται οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα της σταφίδας καθώς και οι βασικού τύποι που καλλιεργούνται στην περιοχή. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται ο υπολογισμός του κόστους παραγωγής της σταφίδας στο Ν. Αχαΐας για το διάστημα 2002 - 2006, με υπολογισμό του κόστους κάθε συντελεστή ξεχωριστά, ενώ η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και την παρουσίαση προτάσεων. |
el |