heal.abstract |
Η μπάμια, από αρχαιότατων χρόνων, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά και τα πιο εύκολα καλλιεργούμενα. Λέγεται πως πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, όπου μέχρι και σήμερα αποτελεί βασική τροφή. Ανήκει στα δικοτυλήδονα φυτά και την οικογένεια Malvaceae και είναι το γνωστότερο είδος μετά το βαμβάκι. Είναι ετήσιο, ημιξυλώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται με σπόρο και το ύψος του καθορίζεται ανάλογα με την ποικιλία αλλά μπορεί να φτάσει ως και τα δύο μέτρα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών αρκεί να είναι πλούσια σε οργανική ουσία, είτε ως ποτιστική είτε ως ξηρική. Έχει πλούσιο ριζικό σύστημα κάτι που κάνει τη μπάμια ιδιαίτερα ανθεκτική στη ξηρασία. Παρόλα αυτά είναι αρκετά ευαίσθητη σε ασθένειες και ιώσεις, αλλά δεν προσβάλλεται τόσο από έντομα. Είναι ένα λαχανικά που ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί σε διάφορες μορφές. Ως νωπό προϊόν, κατεψυγμένη, κονσερβοποιημένη, τουρσί, αποξηραμένη ακόμα και ήδη μαγειρεμένη. Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του καταναλωτή λόγω των βιταμινών, διαιτητικών ινών και φυλλικού οξέως που περιέχει, κατατάσσουν τη μπάμια ανάμεσα στις πιο υγειινές τροφές. Τέλος, η καλλιέργεια μπάμιας συμφέρει και οικονομικά λόγω της πολύ ικανοποιητικής στρεμματικής παραγωγής της, της σταδιακής της ωρίμανσης, των ικανοποιητικών τιμών στην αγορά και της εξασφαλισμένης διάθεσης της στην ελληνική αγορά. |
el |