heal.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή αναφέρεται στον ηλίανθο και γενικότερα στα προϊόντα και τις χρήσεις του. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σημασία και τις τάσεις της καλλιέργειας του ηλίανθου. Έπειτα γίνεται η ταξινόμηση και η βοτανική περιγραφή του φυτού. Περιγράφονται το ριζικό σύστημα, ο βλαστός, τα φύλλα. Επίσης γίνεται αναφορά στην καλλιεργητική τεχνική, στην αμειψισπορά, την προετοιμασία του εδάφους, κ.α. Τέλος αναφέρονται οι εχθροί και οι ασθένειες, οι μέθοδοι βελτίωσης και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του ηλίανθου. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις ενεργειακές καλλιέργειες και τις κατηγορίες βιοκαυσίμων. Έπειτα αναλύεται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία καθώς και η διαδικασία παραγωγής βιοντήζελ από τον ηλίανθο. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην τεχνολογία του ηλίανθου. Εξετάζεται η χημική σύνθεση, οι τύποι και η διατροφική αξία του ηλιέλαιου και του ηλιόσπορου. Επίσης περιγράφεται το ηλιάλευρο ως ζωοτροφή και οι διάφορες χρήσεις του ηλίανθου. Τέλος παρουσιάζεται η οικονομικότητα και τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του ηλίανθου. Παρατίθενται τα γενικότερα συμπεράσματα για τη παραγωγή και τη χρήση του ηλίανθου. |
el |