heal.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα της καλλιέργειας της πατάτας στην Ελλάδα. Η πατάτα αποτελεί παγκόσμια μία από τις σημαντικότερες πηγές διατροφής του ανθρώπου, γι’ αυτό το λόγο έχει ενδιαφέρον ο εμπλουτισμός των γνώσεων μας για το φυτό αυτό. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία γενική παρουσίαση της πατάτας, όπου περιλαμβάνεται ο σκοπός της καλλιέργειας, η καταγωγή και το ιστορικό. Στη συνέχεια αναφέρεται η εδραίωση της πατάτας ως δυναμική καλλιέργεια στην Ελλάδα και τις κυριότερες περιοχές πατατοκαλλιέργειας ανάλογα με το είδος της πατάτας (ανοιξιάτικη, θερινή και φθινοπωρινή). Η θρεπτική αξία, οι ποικιλίες και οι βοτανικοί χαρακτήρες έχουν σειρά, αναλυτικά για το φυτό, το βλαστό, τις ρίζες, τα φύλλα ,τα άνθη και τους κονδύλους. Έτσι το πρώτο μέρος κλείνει με τον πολλαπλασιασμό της πατάτας, ο οποίος γίνεται να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους κυρίως με κονδύλους (πατατόσπορος) αλλά και με μοσχεύματα, μικροφυτάρια, μικροκονδύλους και βοτανικό σπόρο. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση στην καλλιέργεια της πατάτας όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της καλλιέργειας, την προετοιμασία και την καλλιέργεια εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη φύτευση της πατάτας ανάλογα με το βάθος, τη μέθοδο, τις αποστάσεις και τις καλλιεργητικές περιόδους σύμφωνα με την εποχή συγκομιδής. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις καλλιεργητικές περιποιήσεις, τη λίπανση, τα σκαλίσματα-παράχωμα, την άρδευση, τη συγκομιδή, την αποθήκευση και τέλος στις αποδόσεις της καλλιέργειας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι ασθένειες της πατάτας, οι οποίες αποτελούνται από τις μη παρασιτικές, τις μυκητολογικές, τις βακτηριολογικές και τις ιολογικές ασθένειες. Επίσης γίνεται λόγος στους εχθρούς της πατάτας που αποτελούνται από διάφορα έντομα και συγκεκριμένα έντομα εδάφους. |
el |