heal.abstract |
Η ελιά καλλιεργείται εδώ και αιώνες στις παραμεσόγειες χώρες και η επεξεργασία της αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα για τις χώρες αυτές, λόγω της σπουδαιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών. Στην χώρα μας, η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ σημαντική καθώς σε πολλές περιοχές αποτελεί βασική απασχόληση. Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής μελέτης είναι η παράθεση όλων των καλλιεργούμενων ελληνικών ποικιλιών ελιάς στον ελλαδικό χώρο. Για το λόγο αυτό ήταν αναγκαία η διαίρεση της εργασίας σε τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά όλων των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν το φυτό ελιά (Olea europea), όπως είναι η προέλευση και εξάπλωση της ελιάς, τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού, οι διάφοροι τρόποι πολλαπλασιασμού της ελιάς και οι απαιτήσεις της καλλιέργειας του φυτού σε κλίμα, έδαφος και νερό. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξειδικεύουμε σε όλες τις ελληνικές ποικιλίες ελιάς και στα χαρακτηριστικά τους, με ένα εύρος φωτογραφιών, καθώς και στις χρήσεις της κάθε ποικιλίας. Το τρίτο κεφάλαιο αφορά στην επικονίαση και γονιμοποίηση της ελιάς και γίνεται αναφορά στις ανάγκες επικονιάσεως, στην γύρη, στη διάταξη των επικονιαστριών ποικιλιών, καθώς και στην καρπόδεση η οποία λαμβάνει χώρα αργότερα. Τέλος, στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύονται τα συμπεράσματα της πτυχιακής αυτής μελέτης δίνοντας έμφαση τόσο στην οικονομική σημασία της ελαιοκαλλιέργειας γενικά στις χώρες παραγωγής όσο και στην χώρα μας. Οι καλλιεργούμενες ελληνικές ποικιλίες είναι πάρα πολλές με αποτέλεσμα η ελιά καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη οικονομική σημασία και κάποιες άλλες μικρότερη. |
el |