heal.abstract |
Η Χίος έχει το μοναδικό προνόμιο να φιλοξενεί στη χλωρίδα της, το Μαστιχόδενδρο, γι’ αυτό η Μαστίχα και το νησί της Χίου, είναι δύο λέξεις άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Η ρητινώδης υγρή ουσία που παράγεται από το Σχοίνο, είναι η ονομαζόμενη, Μαστίχα. Οι ευεργετικές της ιδιότητες που έχουν επισημανθεί από την αρχαιότητα και οι εφαρμογές της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, την έχουν κάνει δημοφιλή. Με αυτή τη μελέτη θα επιτευχθεί η κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση για τη Μαστίχα, τον τρόπο συλλογής, την επεξεργασία-κατεργασία. τα προϊόντα, και όλες τις σημαντικές ιδιότητες της. Σκοπός είναι να δοθεί το ερέθισμα για περαιτέρω έρευνες στην παραγωγή νέων προϊόντων και να επιλυθούν οι τυχόν απορίες για τις χρήσεις της. Κάθε καλοκαίρι, οι Μαστιχοπαραγωγοί κάνουν τα δένδρα να «δακρύζουν», ρίχνοντας την πολύτιμη ρητίνη τους στο έδαφος. Αφού μαζέψουν μέχρι και το τελευταίο «κούκουδο» Μαστίχας, την αποθηκεύουν σε δροσερό μέρος και μόλις στεγνώσει, την «πλένουν», την «παστρεύουν» και τέλος τη δίνουν στην Ένωση, για τη μετέπειτα επεξεργασία και προώθηση της στο εμπόριο. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πτυχιακής αυτής εργασίας, διαπιστώθηκε ότι παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει για να γνωρίσει ο κόσμος τη Μαστίχα, παραμένει σχετικά άγνωστη ακόμη και σε σπουδαστές που ασχολούνται με συναφή αντικείμενα. Γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στη μη σωστή προβολή της αξίας της. Με ορθότερη διαχείριση, σχεδίαση προτάσεων και βελτίωση της προώθησης της Μαστίχας, θα επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα, φτάνει να υπάρχει ζήλος και προθυμία για δουλειά. |
el |