Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου (Pistacia lentiscus var. chia) στη Χίο: έρευνα και προοπτικές στη γνώση χρήσεων της μαστίχας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μαστοπέτρου, Πολυξένη el
dc.date.accessioned 2015-11-24T18:13:34Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:16Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/13666
dc.title Η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου (Pistacia lentiscus var. chia) στη Χίο: έρευνα και προοπτικές στη γνώση χρήσεων της μαστίχας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Μαστίχα el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Ιστορία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Η Χίος έχει το μοναδικό προνόμιο να φιλοξενεί στη χλωρίδα της, το Μαστιχόδενδρο, γι’ αυτό η Μαστίχα και το νησί της Χίου, είναι δύο λέξεις άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Η ρητινώδης υγρή ουσία που παράγεται από το Σχοίνο, είναι η ονομαζόμενη, Μαστίχα. Οι ευεργετικές της ιδιότητες που έχουν επισημανθεί από την αρχαιότητα και οι εφαρμογές της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, την έχουν κάνει δημοφιλή. Με αυτή τη μελέτη θα επιτευχθεί η κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση για τη Μαστίχα, τον τρόπο συλλογής, την επεξεργασία-κατεργασία. τα προϊόντα, και όλες τις σημαντικές ιδιότητες της. Σκοπός είναι να δοθεί το ερέθισμα για περαιτέρω έρευνες στην παραγωγή νέων προϊόντων και να επιλυθούν οι τυχόν απορίες για τις χρήσεις της. Κάθε καλοκαίρι, οι Μαστιχοπαραγωγοί κάνουν τα δένδρα να «δακρύζουν», ρίχνοντας την πολύτιμη ρητίνη τους στο έδαφος. Αφού μαζέψουν μέχρι και το τελευταίο «κούκουδο» Μαστίχας, την αποθηκεύουν σε δροσερό μέρος και μόλις στεγνώσει, την «πλένουν», την «παστρεύουν» και τέλος τη δίνουν στην Ένωση, για τη μετέπειτα επεξεργασία και προώθηση της στο εμπόριο. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πτυχιακής αυτής εργασίας, διαπιστώθηκε ότι παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει για να γνωρίσει ο κόσμος τη Μαστίχα, παραμένει σχετικά άγνωστη ακόμη και σε σπουδαστές που ασχολούνται με συναφή αντικείμενα. Γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στη μη σωστή προβολή της αξίας της. Με ορθότερη διαχείριση, σχεδίαση προτάσεων και βελτίωση της προώθησης της Μαστίχας, θα επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα, φτάνει να υπάρχει ζήλος και προθυμία για δουλειά. el
heal.advisorName Κώτσιρας, Αναστάσιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 86 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές