heal.abstract |
Η τομάτα είναι ετιίσιο λαχανικά, το οποίο καλλιεργείται για την παραγωγή των βρώσιμων καρπών του. Οι καρποί του καταναλίσκονται νωποί, ενώ μπορούν να μεταποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων. Η διαιτητική αξία της τομάτας συνίσταται στον εφοδιασμό του ανθρώπινου οργανισμού με αρκετές βιταμίνες (προβιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ο), ανόργανα άλατα και άπεπτες ινώδεις ουσίες χρήσιμες στο πεπτικό σύστημα. Παράλληλα με τη διαιτητική της αξίας, η τομάτα διαθέτει και άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες όπως δροσερή και ευχάριστη γεύση, δυνατότητα χρησιμοποίησής της ως γευστικό καρύκευμα στο μαγείρεμα, υπέροχο άρωμα και ελκυστική εμφάνιση. Η τομάτα κατάγεται από τις Άνδεις της Νοτίου Αμερικής. Καλλιεργούνταν από τους Ατζέκους ήδη πολύ πριν την έλευση των Ευρωπαίων, ενώ στην Ευρώπη μεταφέρθηκε από τον Κολόμβο γύρω στο 1.500 μ.Χ. Ως βρώσιμο λαχανικό άρχισε να αποκτά αξία μετά τον 18° αιώνα, αφού ως τότε επικρατούσε η αντίληψη ότι, ως φυτό της οικογένειας των σολανωδών, περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες στους καρπούς του. Σήμερα η τομάτα αποτελεί το πλέον διαδεδομένο καλλιεργούμενο λαχανικό στον κόσμο. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή τομάτας στον κόσμο είναι η Αμερική, η Ιταλία, η Κίνα, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος κ.λπ. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προέρχεται από υπαίθριες καλλιέργειες, ενώ ένα σημαντικό μέρος της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Επειδή η τομάτα είναι θερμοαπαιτητικό φυτό, η καλλιέργειά της στην ύπαιθρο, στην εύκρατη ζώνη, είναι δυνατή μόνο κατά τη διάρκεια της θερμής εποχής. Κατά τους χειμερινούς μήνες η καλλιέργεια γίνεται σε θερμοκήπια. Αυτό από τη μία πλευρά, συνεπάγεται μία δύσκολη και δαπανηρή παραγωγή, από την άλλη όμως, η περιορισμένη προσφορά τομάτας εκτός εποχής στην αγορά ανεβάζει την τιμή πώλησης και αποφέρει σημαντικά υψηλό εισόδημα στον παραγωγό. Στη Μεσσηνία, όπου το κλίμα είναι σχετικά θερμό, το κόστος θέρμανσης είναι περιορισμένο με συνέπεια η παραγωγή τομάτας θερμοκηπίου να αποτελεί μία κερδοφόρα επιχείρηση για το Μεσσήνιο παραγωγό. Με δεδομένη την ολοένα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής διατροφής, ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και σ' αυτό το Νομό, η εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης καταπολέμησης στα θερμοκήπια. Σύμφωνα με στοιχεία των Διευθύνσεων Γεωργίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, που παραθέτονται στον Πίνακα 1, από το 1991 και μετά παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων με τομάτα εκτάσεων (υπό κάλυψη), στις οποίες εφαρμόζεται η ολοκληρωμένη καταπολέμηση. |
el |