heal.abstract |
Η ανάγκη για την μείωση του πληθυσμού των εχθρών και ασθενειών της γεωργικής γης, καθώς και για την καλύτερη χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων της, οδήγησε τον καλλιεργητή στον σχεδίασμά μιας συστηματικής εναλλαγής' διαφόρων καλλιεργειών στον ίδιο αγρό (αμειψισπορά). Πριν από κάθε απόπειρα χάραξης ενός σχεδίου αμειψισποράς, εκτός από την σωστή επιλογή των καλλιεργειών που πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας παραγωγός, είναι απαραίτητο να προϋπολογίζονται οι προβλεπόμενες δαπάνες παραγωγής και να σταθμίζονται τα οικονομικά γενικότερα αποτελέσματα που αντιστοιχούν στο σχέδιο παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σ' αυτή την εργασία γίνεται μια προσπάθεια εκτίμησης του οικονομικού αποτελέσματος ενός σχεδίου εκμετάλλευσης. Οι αντικειμενικοί σκοποί της εργασίας είναι να προσεγγιστούν οι οικονομικές συνθήκες διαχείρισης ενός τετραετούς θεωρητικού σχεδίου αμειψισποράς στην περιοχή Τυρνάβου, του ν. Λάρισας. Επίσης, να αποτελέσει κίνητρο στον αρχηγό κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης για την χάραξη ενός ορθολογικού σχεδίου ή ενός προγράμματος αξιοποιήσεως των διαθέσιμων μέσων παραγωγής. Το κείμενο της εργασίας συνδυάζεται και με ορισμένους πίνακες για την καλύτερη κατανόησή του. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τις βασικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής και στο δεύτερο γίνεται μια σύντομη αναφορά στα βοτανικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά των επιλεχθέντων φυτικών ειδών που πρόκειται να μελετηθούν τεχνοοικονομικά. Στο τρίτο μέρος περιγράφεται αναλυτικά το σχέδιο εκμετάλλευσης τετραετούς ' αμειψισποράς. Στο τέταρτο παρέχονται πληροφορίες για τις καλλιεργητικές τεχνικές των επιλεχθέντων φυτικών ειδών. Στο πέμπτο μέρος παρατίθεται ένα σύνολο αναλυτικών πινάκων και πράξεων που περιγράφουν και αναλύουν τους συντελεστές παραγωγής, τις δαπάνες παραγωγής και τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από την τεχνοοικονομική μελέτη. Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μελέτης και διατυπώνονται τα τελικά συμπεράσματα ταυ σχεδίου οργανώσεως μιας υποθετικής οικογενειακής μορφής γεωργικής εκμετάλλευσης; |
el |