heal.abstract |
Η καλλιέργεια κηπευτικών (τομάτα, αγγούρι, φασόλι) στο θερμοκήπιο αποτελεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τη συνηθέστερη και πιο δυναμική καλλιέργεια θερμοκηπίου. Αυτό οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές συνθήκες όσο και στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στην κατανάλωση τις εποχές του χρόνου που οι καλλιέργειες ανοιχτού αγρού δεν υπάρχουν (χειμώνα). Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι η καλλιέργεια αυτών των φυτών στο θερμοκήπιο εμφανίζει πολλές ιδιαιτερότητες και προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις συνθήκες καλλιέργειας (σωστός έλεγχος του περιβάλλοντος του θερμοκηπίου, θέρμανση και σωστός αερισμός, χρήση λιπασμάτων και εκλογή καλύτερης ποικιλίας) όσο και με τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Για την αντιμετώπιση των μεν προβλημάτων που έχουν σχέση με την καλλιέργεια απαιτείται εμπειρία και ειδικές γνώσεις, εκείνων δε που έχουν σχέση με την προώθηση του προϊόντος απαιτείται σωστή διαχείριση και προγραμματισμός. Η εργασία αποτελείται από δυο μέρη, το γενικό και την τεχνοοικονομική ανάλυση. Το γενικό μέρος αναφέρεται σε όλα τα στάδια και τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών στο θερμοκήπιο από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή καθώς και τις γνώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την καλλιέργεια των (ρυτών στο θερμοκήπιο. Η τεχνοοικονομική ανάλυση αναφέρεται στα έξοδα, τα έσοδα και τέλος το καθαρό κέρδος από την καλλιέργεια των φυτών. |
el |