dc.contributor.author |
Αργείτη, Γεωργία |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-24T20:09:58Z |
|
dc.date.available |
2015-11-25T03:00:35Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-24 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/13867 |
|
dc.title |
Επίδραση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων σε φυτοπαθογόνους μύκητες του εδάφους |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Φυτοπροστασία |
el |
heal.keyword |
Ελαιοτριβεία |
el |
heal.keyword |
Απόβλητα |
el |
heal.keyword |
Πείραμα |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2000-11-01 |
el |
heal.abstract |
Τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων (Υ.Α.Ε.) ή Olive Mill Water (OMW) παράγονται κυρίως από τα φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία τριών φάσεων και είναι γνωστότερα ως λιόζουμα ή κατσίγαρος. Προέρχονται από το υδατικό κλάσμα του χυμού του ελαιοκάρπου και τα νερά που προστίθενται κατά τις φάσεις της πλύσης, μάλαξης και διαχωρισμού του ελαιολάδου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγονται 1,5 εκατομμύρια τόννοι υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων κάθε χρόνο ενώ σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια σε χρονιές μεγάλης ελαιοπαραγωγής. Τα Υ.Α.Ε. χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό οργανικό φορτίο και μεγάλες απαιτήσεις σε οξυγόνο για την αποδόμησή του, σημαντικό μέρος του οποίου είναι άμεσα βιοαποδομήσιμο. Επίσης χαρακτηρίζονται από ισχυρές μικροβιοστατικές ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, που αποδίδονται κυρίως στα φαινολικά συστατικά και τα μικρομοριακά λιπαρά οξέα καθώς και στη συνεργιστική δράση φαινολικών και μη-φαινολικών ουσιών. Στην παρούσα μελέτη εξετάσθηκε η επισχετικότητα των Υ.Α.Ε. στην ανάπτυξη και παθογένεια του Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici , το οποίο προκαλεί τη σήψη λαιμού και ρίζας (crown and root rot) φυτών τομάτας και ενός στελέχους του ωομύκητα Phytophthora sp. που απομονώθηκε από προσβεβλημένα φυτά αγγουριού. Ο συνδυασμός του διαθέσιμου άνθρακα που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβιακών πληθυσμών στο έδαφος με τις μικροβιοστατικές ιδιότητες των Υ.Α.Ε. καθιστούν ενδιαφέρουσα τη μελέτη της πιθανής επισχετικής δράσης τους σε παθογόνα εδάφους. |
el |
heal.advisorName |
Νικοπούλου, Δέσποινα |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
47 |
* |