heal.abstract |
Το θέμα της πτυχιακής αυτής επιλέχτηκε με σκοπό και στόχο, την γνωριμία του αναγνώστη με τον τρόπο εκμετάλλευσης της θερμοκηπιακής τομάτας στο Ν. Λέσβου και τον τρόπο αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών με το σύστημα "ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ', έναντι χημικών μεθόδων. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται κάποια γενικά στοιχεία όσον αφορά την ιστορία, τις γεωμορφολογικές συνθήκες και κλίμα, το βιοτικό επίπεδο, την οικονομία και την απασχόληση των κατοίκων του Ν. Λέσβου. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται ο τρόπος καλλιέργειας της τομάτας θερμοκηπίου, δηλαδή οι καλλιεργητικές μέθοδοι και τεχνικές που ακολουθούνται, το κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξη και οι καλλιεργητικές φροντίδες που είναι αναγκαίες για μια ικανοποιητική παραγωγή. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους εχθρούς, στις ασθένειες, στις τροφικές διαταραχές και τις φυσιολογικές ανωμαλίες καθώς επίσης και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών. Στο τέταρτο κεφάλαιο συναντάμε την συσκευή "ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ' που χρησιμοποιείται ως μέθοδος φυτοπροστασίας στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο που εξετάζουμε, γίνεται αναφορά στο στοιχειακό θείο που είναι ο βασικός παράγοντας αποτελεσματικότητας της συσκευής, κάποιες συμπληρωματικές τεχνικές φυτοπροστασίας, καθώς επίσης και τεχνητά και διοικητικά θέματα. Στο πέμπτο κεφάλαιο και τελειώνοντας με τη περιγραφή της καλλιέργειας αναφερόμαστε στον τρόπο συγκομιδής των καρπών της τομάτας (μιας και είναι το φυτό που επιλέγει για την μελέτη), όπως εφαρμόζεται στο Ν. Λέσβου. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία για την καλλιέργεια επτά στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας τομάτας υπό μορφή τεχνοοικονομικής ανάλυσης. Ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό και τέλος παράρτημα που περιλαμβάνει αντίγραφο του διπλώματος ευρεσιτεχνίας από τον οργανισμό βιομηχανικής ιδιοκτησίας, εκθέσεις, επιστολές, πειράματα, καθώς και τους Κανονισμούς της Ε.Ο.Κ. που διέπουν την εφαρμογή της συσκευής ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ' σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. |
el |