heal.abstract |
Η καλλιέργεια του σπαραγγιού στην Ελλάδα παρουσίασε στη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1990 μεγάλη ανάπτυξη. Αρχικά η μεγαλύτερη έκταση της καλλιέργειας ήταν εγκατεστημένη στη περιοχή της Μακεδονίας. Αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι εκμεταλεύσεις είναι μικρές και τα εργατικά χέρια οικογενειακά. Η συσκευασία γίνεται σε εγκαταστάσεις καλά εξοπλισμένες, χάρη στις προνομιακές επιδοτήσεις του κράτους και της Ε.Ο.Κ. Το εμπόρευμα έχει σωστή ποιότητα και οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται σε Ευρωπαϊκές αγορές. Το κόστος των εργατικών είναι χαμηλό και η τιμή του σπαραγγιού ανά κιλό είναι καλή. Οι Ελληνες σπαραγγοκαλλιεργητές έχουν το προνόμιο των καλύτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών, που σε συνδυασμό με την επιλογή εκλεκτών πρώιμων ποικιλιών, κατάλληλου εδάφους και επιμελημένης συλλογής και συσκευασίας δίνουν την καλύτερη παραγωγή. Το σπαράγγι που φημίζεται για την αντοχή του, γίνεται ένα είδος ευαίσθητο και απαιτητικό σε περίπτωση εντατικής καλλιέργειας. Οι ασθένειες αναζητούν τις αδυναμίες των φυτών για να τα κυριεύσουν. Στην εργασία αυτή γίνεται μια αναφορά στις κυριώτερες ασθένειες που προσβάλλουν το σπαράγγι, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισής τους. |
el |