Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο νομό Άρτας: προβλήματα, προοπτικές

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Χάιδου, Κωνσταντίνα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T20:11:24Z
dc.date.available 2015-11-25T03:01:02Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/13943
dc.title Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στο νομό Άρτας: προβλήματα, προοπτικές el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Εσπεριδοειδή el
heal.keyword Καλλιεργητική τεχνική el
heal.keyword Συγκομιδή el
heal.keyword Συσκευασία el
heal.keyword Ασθένειες el
heal.keyword Άρτα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2003-05-01 el
heal.abstract Με τον όρο εσπεριδοειδή εννοούμε ορισμένα είδη οπωροφόρων δέντρων που παράγουν κατεξοχήν ξινούς καρπούς, όπως η κιτριά, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, το γκρέϊπ-φρουτ, η φράττπα και η λιμετία. Γι’ αυτό ονομάζονται και ξινόδεντρα ή κοινώς ξινά. Τα περισσότερα από τα καλλιεργούμενα είδη εσπεριδοειδών ανήκουν στο γένος CITRUS, CITRI στην κοπτική γλώσσα σημαίνει «ξινός καρπός». Μερικά όμως ανήκουν σε άλλα συγγενικά γένη, όπως το κουμ-κουάτ που ανήκει στο γένος Fortunella και η τρίφυλλη πορτοκαλιά που ανήκει στο είδος Poncirus trifoliata. Τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται σε χώρες, που έχουν τροπικό και υποτροπικό κλίμα και κυρίως στις εύκρατες ζώνες του βορείου και νότιου ημισφαιρίου. Χρειάζονται επαρκή υγρασία, κατάλληλο έδαφος και η περιοχή να είναι απαλλαγμένη από παγετούς, λόγω της ευαισθησίας τους και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στη χώρα μας η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών εκτείνεται σε 500,000 στρέμματα περίπου και σε περιορισμένο αριθμό περιοχών, όπου υπάρχουν ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Η κύρια περιοχή καλλιέργειας είναι η Πελοπόννησος, όπου παράγονται πορτοκάλια (Αργολίδα και Λακωνία), λεμόνια (Κορινθία, Αχαΐα, Αργολίδα), μανταρίνια (Κορινθία). Ακολουθεί η Αττική, στην οποία παράγονται κυρίως λεμόνια (Τροιζηνία), η Κρήτη, με κύρια παραγωγή μανταρίνια και πορτοκάλια (Χανιά), η Ήπειρος (πορτοκάλια στο Ν. Άρτας) και η Κεντρική Ελλάδα με πορτοκάλια (Αιτωλοακαρνανία). Στον Ν. Άρτας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, μετά της μανταρινιάς και τέλος της λεμονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/σης Γεωργίας το 2003, η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς κάλυπτε περίπου 70.000 στρ. και η συνολική της παραγωγή ήταν 200.000 τόνους. Η καλλιέργεια της μανταρινιάς κάλυπτε περίπου 6.000 στρ. και η συνολική παραγωγή ήταν 8.000 τόνοι. Τέλος η καλλιέργεια της λεμονιάς κάλυπτε 400 στρ. και η συνολική παραγωγή ήταν 60 τόνοι. Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιαστεί η γενικότερη κατάσταση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στον Ν. Άρτας, τα προβλήματα που εμφανίζονται εκεί και προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών. el
heal.advisorName Πετροπούλου, Σμαραγδή el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 63 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές