heal.abstract |
Ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να δοθούν με τον καλύτερο τρόπο οι εργασίες που απαιτούνται από την αρχή μέχρι και το τέλος της παραγωγής, για την καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας καρπουζιού. Στην εργασία θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει μια περιγραφή, στο 1° Κεφάλαιο για το νομό Λάρισας, στην περιγραφή δίνονται η ιστορία, η γεωγραφία, οι κλιματικές συνθήκες και οι οικονομικές συνθήκες του νομού. Στο 2° κεφάλαιο γίνεται μια ακριβής περιγραφή της περιοχής Γυρτώνης του νομού Λάρισας , όπου υπάρχει η καλλιέργεια του καρπουζιού, η οποία μελετήθηκε και παρουσιάζεται σε αυτήν την εργασία. Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται τα εξής, η θέση-έκταση , το κλίμα της περιοχής, το καθεστώς εδαφικής υγρασίας , το καθεστώς εδαφικής θερμοκρασίας, τα γεωλογικά στοιχεία, η παρούσα χρήση της γης , και οι εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής. Στα υπόλοιπα κεφάλαια που μπορούν να χαρακτηριστούν ως το κύριο και ουσιαστικό μέρος της εργασίας παρουσιάζεται με αρκετές σημαντικές λεπτομέρειες η καλλιεργητική τεχνική της καρπουζιάς. Αρχικά γίνεται η παράθεση της ιατρικής βοτανικής και γενετικής εξέλιξης του καρπουζιού, της οικονομικής του σημασίας, της θρεπτικής του αξίας, των χρήσεων του κ.λ.π. Στην συνέχεια παρουσιάζονται η στατιστική της εξέλιξης της καρπουζιάς στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980- 2000 καθώς επίσης η κατανομή της υπό κάλυψη καλλιέργειας και της παραγωγής καρπουζιών ανά Γεωγραφικό Διαμέρισμα της Ελλάδας το έτος 1999. Επίσης οι ποσότητες καρπουζιών (σε τόνους) που εξάχθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και τρίτες χώρες τη χρονική περίοδο 1990- 1999. Θεωρήθηκε σκόπιμο να παρουσιαστούν στοιχεία της έκτασης και παραγωγής καρπουζιάς σε παγκόσμια κλίμακα, στις κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το έτος 1999. Τα στατιστικά στοιχεία συμπληρώνονται με οικονομικά στοιχεία τιμών πώλησης του καρπουζιού στην Κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη της Αθήνας. Παρουσιάζεται η μέση μηνιαία τιμή πώλησης για τα έτη 1998- 2002 για τα οποία εξασφαλίστηκαν στοιχεία. Παρέχονται ακόμη στοιχεία που αφορούν τους Βοτανικούς Χαρακτήρες, λεπτομέρειες για τον πολλαπλασιασμό του φυτού και τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν στο σπορείο κατά τον πολλαπλασιασμό, για την εποχή σποράς, τις ανάγκες του φυτού σε κλίμα και έδαφος, την προετοιμασία του εδάφους, τη μεταφύτευση κ.λ.π. Επίσης δίνονται στοιχεία για τις συνθήκες και περιποιήσεις που πρέπει να επικρατούν μετά τη μεταφύτευση και μέχρι την ολοκλήρωση της καλλιέργειας. Έμφαση στις συνθήκες και τις περιποιήσεις δίνεται σε θέματα όπως εκείνα που έχουν σχέση με τον εμβολιασμό σε ανθεκτικά υποκείμενα. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες καθώς και στις φυσιολογικές ανωμαλίες. Έμφαση δίνεται στις ασθένειες που προέκυψαν μόνο στην καλλιέργεια που μελετήθηκε για τους σκοπούς της εργασίας. |
el |