heal.abstract |
Η πτυχιακή αυτή εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Marie Curie με τίτλο “Sustainable fertigation techniques for vegetable production in Greece”. Ανταποκρίνεται στην υδρολίπανση, η οποία βασίζεται στην ανάλυση εδαφικού εκχυλίσματος 1:2, δηλαδή δύο μέρη νερού με προσθήκη ενός μέρους χώματος μέχρι να αυξηθεί ο συνολικός όγκος σε τρία μέρη. Το μοντέλο αυτό υδρολίπανσης έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας. Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι η καταγραφή των συγκεντρώσεων των διαφόρων ιόντων στο εδαφικό εκχύλισμα κατά την καλλιεργητική περίοδο σε σχέση με τις πρακτικές λίπανσης που εφαρμόζονται καθώς και ο προσδιορισμός των κύριων μεταβλητών που μπορούν να εισαχθούν στο ολλανδικό μοντέλο λίπανσης με σκοπό την προσαρμογή του στις ελληνικές συνθήκες. Για το πείραμα επιλέχθηκε η Κυπαρισσία Μεσσηνίας, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, γιατί έχει ευνοϊκό έδαφος και κατάλληλο κλίμα. Στην πτυχιακή αυτή εργασία αναπτύσσονται τα εξής θέματα: περιγραφή και τεχνική της καλλιέργειας του αγγουριού, η κινητικότητα, η πρόσληψη, τα συμπτώματα και ο ρόλος των θρεπτικών στοιχείων, οι εχθροί και ασθένειες του φυτού καθώς και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται. Τέλος αναπτύσσεται το πειραματικό μέρος που αφορά τα υλικά και τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν, τα αποτελέσματα καθώς και τα συμπεράσματα που βγήκαν. |
el |