heal.abstract |
Το κρεμμύδι (Allium cepa) είναι ένα βολβώδες λαχανικά, το πιο διαδεδομένο είδος της οικογένειας Amaryllidaceae και είναι πολύ δημοφιλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το κρεμμύδι αποτελεί ένα από τα βασικά λαχανικά στη δίαιτα του σημερινού ανθρώπου. Αυτό οφείλεται στο άρωμά του αλλά και στην βοήθεια που παρέχει για την πρόληψη από καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο κ.τ.λ. Το κρεμμύδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε έδαφος και ευδοκιμεί γενικά σε όλους τους τύπους. Επίσης μπορεί να προσαρμοστεί σε χαμηλά επίπεδα εδαφικής υγρασίας και παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον παγετό. Παρόλα αυτά αντιδρά θετικά στην λίπανση και ιδιαίτερα του αζώτου. Στην εργασία αυτή μελετάται η επίδραση των αζωτούχων συμβατικών λιπασμάτων και λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης (15-15-15) και της εδαφικής υγρασίας στην ανάπτυξη του λαχανικού κρεμμύδι και στην συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων σε αυτό και στο έδαφος. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις του ύψους του στελέχους, το νωπό και ξηρό βάρος του στελέχους καθώς και οι συγκεντρώσεις (ΝΗ4-Ν,Ν,Ρ,Κ) στο έδαφος και (Ν,Ρ,Κ) στους φυτικούς ιστούς. |
el |