heal.abstract |
Ο μη συστηματικός τρόπος καλλιέργειας, που γινόταν παλαιότερα, καθώς και η επιπόλαια διαχείριση της κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης, οδήγησε τους καλλιεργητές σε εξερεύνηση νέων μεθόδων για την βελτίωση τόσο της ποιότητας, όσο και της ποσότητας της παραγωγής, καθώς και την μείωση του κόστους παραγωγής. Έτσι ο καλλιεργητής οδηγήθηκε στον σχεδίασμά μιας συστηματικής εναλλαγής διαφόρων καλλιεργειών στον ίδιο αγρό, την λεγάμενη αμειψισπορά. Η αμειψισπορά έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων της γεωργικής γης, καθώς και την μείωση του πληθυσμού των εχθρών και ασθενειών. Για να σχεδιαστεί ένα σχέδιο αμειψισποράς, εκτός από την κατάλληλη επιλογή των καλλιεργειών που πρέπει να κάνει ο παραγωγός, πρέπει να λάβει υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Επίσης πρέπει να γίνει ένας προϋπολογισμός των αναμενόμενων δαπανών παραγωγής, ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπία στα οικονομικά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στο σχέδιο παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής που έχει στην διάθεσή της η εκμετάλλευση και η προσέγγιση των οικονομικών αποτελεσμάτων ενός τετραετούς θεωρητικού σχεδίου αμειψισποράς στην περιοχή της Θήβας, του Ν. Βοιωτίας. Αρχικά αναφέρονται οι βασικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής και ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στα βοτανικά χαρακτηριστικά των επιλεχθέντων φυτικών ειδών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Στην συνέχεια γίνεται ανάλυση του σχεδίου μιας εκμετάλλευσης τετραετούς αμειψισποράς και περιέχονται πληροφορίες για τις καλλιεργητικές τεχνικές των επιλεχθέντων φυτικών ειδών. Έπειτα παρατίθεται ένα σύνολο αναλυτικών πινάκων και δράσεων που περιγράφουν και αναλύουν τους συντελεστές παραγωγής και τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από την τεχνοοικονομική μελέτη. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της μελέτης και διατυπώνονται τα τελικά συμπεράσματα του σχεδίου οργάνωσης μιας υποθετικής οικονομικής μορφής γεωργικής εκμετάλλευσης. |
el |