heal.abstract |
Στην πτυχιακή εργασία που ακολουθεί γίνεται μια έρευνα και μια γενική αναφορά σε ό,τι αφορά την ποιότητα, την πιστοποίηση και την ασφάλεια των τροφίμων και πώς αυτά επηρεάζουν το περιβάλλον. Στο πρώτο κεφάλαιο, εξετάζεται ο ρόλος των φυτοφαρμάκων, αλλά και η επικινδυνότητά τους στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια αναφορά στις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης του περιβάλλοντος, τις βιολογικές καλλιέργειες. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναπτύσσονται οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και πώς αυτοί επηρεάζουν το περιβάλλον. Στη συνέχεια, αναπτύσσονται οι φορείς ελέγχου, με κυριότερο τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Περιγράφεται ο ρόλος του Ε.Φ.Ε.Τ., ο σκοπός, αλλά και οι αρμοδιότητές του σχετικά με την ασφάλεια και παστοποίηση των τροφίμων. Ακολουθούν τα πρότυπα πιστοποίησης ασφάλειας τροφίμων (ISO 22000) και άλλα πρότυπα πιστοποίησης, όπως το AGRO 2.1. και 2.2. (ιδιωτικά - κλαδικά πρωτόκολλα). Επίσης, στο κεφάλαιο «ασφάλεια τροφίμων - σύστημα HACCP», περιγράφεται το σύστημα HACCP, τονίζεται η σημασία του και η σημασία του στην ασφάλεια των τροφίμων. Ακόμη αναλύονται οι κίνδυνοι για το περιβάλλον όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η όξινη βροχή, η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα χημικά και η σχέση τους με το περιβάλλον και ο κίνδυνος καταστροφής του. |
el |