heal.abstract |
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια της τομάτας. Για να σταθεί όμως η τομάτα στην αγορά, πρέπει να είναι ποιοτικά αποδεκτή. Ο μεγάλος ανταγωνισμός που δημιουργείται σήμερα, στη διάθεση των νωπών και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, αντιμετωπίζεται μόνο με την υψηλή ποιότητα και τη σωστή σύγχρονη οργάνωση της εμπορίας. Γι' αυτό η συνεχής ενημέρωση των καλλιεργητών σχετικά με την τεχνική της καλλιέργειας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις και την καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος. Στη χώρα μας η βιομηχανική τομάτα καλλιεργείται σε μια έκταση περίπου 130000 στρ. και δίνει μέση στρεμματική απόδοση 6,5 τόνους προϊόντος. Οι εκτάσεις κατανέμονται 25% στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία - Θράκη) κατά 60% στην κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία - Βοιωτία) και 15% στη Πελοπόννησο. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας με μεταφύτευση έτοιμων σποριόφυτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το ίδιο ισχύει και με τη μηχανική συγκομιδή με το χέρι. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας η επεξεργασία της τομάτας αρχίζει από τον Ιούλιο και τελειώνει τον Οκτώβριο κάθε έτους. Υπάρχουν τρία εργοστάσια βιομηχανικής επεξεργασίας της τομάτας στο νομό Σερρών. Τα εργοστάσια είναι: Αργώ Α.Ε., Στρυμών Α.Ε. και Σέρκο Α.Ε. Την περίοδο παραγωγής οι βιομηχανίες αυτές απασχολούν εποχικό προσωπικό, επιστημονικό και ανειδίκευτο αρκετών ατόμων, που είναι ανάλογο με την δυναμικότητα της κάθε βιομηχανίας. Τα εργοστάσια σχεδόν όλων των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται κοντά στις περιοχές καλλιέργειας της τομάτας. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφέρεται γενικά η φυσιολογία της τομάτας και οι απαιτήσεις της καθώς και η τεχνική της καλλιέργειάς της, ενώ στο δεύτερο μέρος αναφέρεται η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας, τα προϊόντα της και η εμπορία. Στην μελέτη περιλαμβάνοντα 22 φωτογραφίες, 5 διαγράμματα, 7 πίνακες και 2 προγράμματα. |
el |