heal.abstract |
Το παρόν θέμα της πτυχιακής εργασίας αναφέρεται στις εισροές λιπασμάτων και στην εφαρμοζόμενη λιπαντική αγωγή στις κυριότερες θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών φυτών -τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, φασόλι και φράουλα- στο Ν. Ηλείας. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραπάνω κηπευτικών φυτών αποτελούν μερικές από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες της χώρας μας και από τις πιο δυναμικές στο Ν. Ηλείας, καθώς τα προϊόντα τους είναι τα κυριότερα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την καθημερινή του διατροφή. Στόχος είναι να μελετηθούν οι ποσότητες των λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στις αναφερόμενες πιο πάνω κηπευτικές καλλιέργειες, στο Ν. Ηλείας. Στην παρούσα εργασία αναφέρονται στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από διάφορους φορείς και υπηρεσίες του Ν. Ηλείας και βασίζονται σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από παραγωγούς των καλλιεργειών αυτών στο Ν. Ηλείας, με τη συμπλήρωση, κατόπιν προσωπικών συνεντεύξεων, ερωτηματολογίων, που συντάχθηκαν από τους επιβλέποντες καθηγητές του Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας. Η εργασία αυτή χωρίζεται σε έξι κεφάλαια. Στο πρώτο μέρος αναφέρονται πληροφορίες που αφορούν το Ν. Ηλείας όπως οριοθέτηση, φυσικό περιβάλλον (έδαφος και κλίμα) και κοινωνικές συνθήκες. Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με τα έξι κηπευτικά φυτά. Στο τρίτο μέρος αναφέρονται τα λιπάσματα (κατηγορίες-τύποι) για τα έξι κηπευτικά φυτά στα θερμοκήπια, η ορθολογική λίπανση (βασική και επιφανειακή, ενδεδειγμένη λίπανση, απαιτήσεις σε θρέψη), η άριστη αλατότητα, οι συνέπειες των υπερλιπάνσεων καθώς επίσης και η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους σε άριστο επίπεδο και η προστασία του περιβάλλοντος (όχι υπερλιπάνσεις). Στο τέταρτο μέρος αναγράφονται τα στοιχεία των ερωτηματολογίων που αφορούν τις λιπάνσεις των έξι κηπευτικών καλλιεργειών σύμφωνα με τις απαντήσεις που πήραμε από τους καλλιεργητές αυτών, στο Νομό Ηλείας. Στο πέμπτο μέρος συγκρίνονται οι λιπαντικές μονάδες που πρόσθεσαν οι παραγωγοί σε σχέση με τις λιπαντικές μονάδες που προτείνονται από τη βιβλιογραφία. Τέλος, στο έκτο μέρος ανακεφαλαιώνουμε τα προηγούμενα μέρη μαζί με τη συζήτηση και τα συμπεράσματα. |
el |