heal.abstract |
Η δημιουργία νέων ποικιλιών αμπέλου απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία που αφορούν την φυσιολογία του φυτού και τον τρόπο πολλαπλασιασμού. Το θέμα παρουσιάζει μεγάλο πρακτικό ενδειαφέρον διότι οι υπάρχοντες αμπελώνες απαιτούν τη βελτίωση και αντικατάσταση τους με νέες ποικιλίες με μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αντοχή στις υπάρχουσες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και ασθένειες. Απαιτούνται νέες ποικιλίες πρώιμες με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά παραγωγής με στόχο την παρασκευή κρασιού υψηλής ποιότητας. Στον Ινστιτούτο αμπέλου Αθηνών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ,στην Λυκόβρυση, επί πολλά έτη ασχολούνται με την διατήρηση της εθνικής συλλογής γηγενών ποικιλιών, την επιλογή των καλύτερων εξ' αυτών, τη διασταύρωση και γενετική βελτίωση τους. Η παρούσα εργασία αποβλέπει στην μελέτη του πολλαπλασιασμού με σπόρο της αμπέλου σε συνθήκες μη θερμαινόμενου θερμοκηπίου με χρήση διαφόρων υποστρωμάτων και λίπανσης. Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από δύο μέρη: Το γενικό και το πειραματικό. Το γενικό μέρος αναφέρεται στην καταγωγή της αμπέλου, στη γεωγραφική κατανομή ανά περιφέρεια της αμπελοκαλλιέργειας και στις κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νομό Αττικής, καθώς και οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες. Περιγράφεται η εθνική συλλογή ποικιλιών του Ινστιτούτου αμπέλου της Λυκόβρυσης και τέλος ανάφέρεται στους τρόπους πολλαπλασιασμού της αμπέλου Το πειραματικό μέρος αναφέρεται στον σκοπό της μελέτης, στα υλικά και μεθόδους, στα αποτελέσματα, συζήτηση και συμπεράσματα. Στο τέλος δίνεται ο κατάλογος με την σχετική βιβλιογραφία. |
el |