Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Επίδραση του GA3 και του NaCI στην παραγωγή σπόρου στο μαρούλι (Lactuca sativa L.)

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσιαβτάρη, Ελισάβετ el
dc.date.accessioned 2015-11-24T20:14:44Z
dc.date.available 2015-11-25T03:02:23Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14188
dc.title Επίδραση του GA3 και του NaCI στην παραγωγή σπόρου στο μαρούλι (Lactuca sativa L.) el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Μαρούλια el
heal.keyword Καλλιεργητική τεχνική el
heal.keyword Ποικιλίες el
heal.keyword Σπόροι για σπορά el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2010-01-01 el
heal.abstract Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Καλαμάτας τον Ιανουάριο με Ιούλιο του 2009 με σκοπό να διερευνηθεί η επίδραση της αλατοτητας του νερού άρδευσης και του ψεκασμού με γιββερελλικό οξύ στην παραγωγή σπόρου μαρουλιού καθώς και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη βλαστική ικανότητα του σπόρου. Συγκεκριμένα την 15-1-2009 έγινε σπορά της ποικιλίας μαρουλιού Parris Island (τύπος Romana) και 43 ημέρες αργότερα μεταφύτευση σε γλάστρες όγκου 10 L με υπόστρωμα τύρφη και περλίτη (1:1). Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών πραγματοποιήθηκαν μεταχειρίσεις με γιββερελλικό οξύ [0 (μάρτυρας) και 20 ppm] καθώς και με νερό διαφορετικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας [0 mS (νερό Βρύσης) 1,5 mS , 3,0 mS και 4,5 mS] μέσω της διαφορετικής συγκέντρωσης NaCl. Κάθε επέμβαση του πειράματος αποτελεί το συνδυασμό των δύο επιπέδων γιββερελλικού οξέος με τα τέσσερα επίπεδα αλατοτητας του νερού ποτίσματος και για κάθε επέμβαση χρησιμοποιήθηκαν τρεις επαναλήψεις των τεσσάρων φυτών η κάθε μία. Η συγκομιδή των σπόρων έγινε σε δύο χέρια, την 04-6-2009 (98 ημέρες μετά τη μεταφύτευση) και την 14/06/2009 (108 ημέρες μετά τη μεταφύτευση) και στη συνέχεια μετρήθηκε η συνολική ποσότητα του παραγόμενου σπόρου ανά φυτό, το βάρος των 1000 σπόρων καθώς και η βλαστικότητα των σπόρων, ένα μήνα μετά τη συγκομιδή. Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού άρδευσης και ο ψεκασμός με GA3 δεν επηρεάζουν την ποσότητα του παραγόμενου σπόρου με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία η άρδευση γίνεται με υψηλής αγωγιμότητας (4,5 mS) νερό όπου ο ψεκασμός με GA3 οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σπόρου. Το βάρος των 1000 σπόρων δεν επηρεάζεται από τις επεμβάσεις αλλά η βλαστικότητα των σπόρων είναι μεγαλύτερη όταν αυτοί προέρχονται από φυτά που ποτίστηκαν με νερό υψηλής αγωγιμότητας (3-4,5 mS) και δεν εφαρμόστηκε ψεκασμός με GA3. Αντίθετα όταν τα φυτά ποτίστηκαν με νερό υψηλής αγωγιμότητας (4,5 mS) και δέχθηκαν ψεκασμό με GA3 παρατηρήθηκε μικρή μείωση της βλαστικότητας των παραγόμενων σπόρων. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η υψηλή αγωγιμότητα (4,5 mS) του νερού άρδευσης δεν είναι παρεμποδιστική για την παραγωγή σπόρου με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ποικιλία Paris Island, όταν καλλιεργείται με σπορά τον Ιανουάριο στο νομό Μεσσηνίας, και σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να συνδυάζεται με ψεκασμό με GA3 αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορεί να παρατηρηθεί μικρή μείωση του ποσοστού των σπόρων που βλαστάνουν. el
heal.advisorName Αλεξόπουλος, Αλέξιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 42 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές