heal.abstract |
Το θέμα της πτυχιακής εργασίας με την οποία ασχολήθηκα έχει τον τίτλο "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ" και σχετίζεται άμεσα με τους χώρους (βιομηχανίες - εργοστάσια) μεταποίησης αυτής, ενώ αναφέρεται επίσης στους τρόπους και τα διάφορα στάδια από τα οποία περνά η τομάτα για να προκόψουν τα τελικά προϊόντα αυτής.Αναλυτικότερα, η εργασία αποτελείται από τέσσερα (4) κεφάλαια στα οποία αναφέρεται εκτενέστερα ότι σημειώσαμε στην πρώτη παράγραφο της περίληψης.Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη τομάτα σχετικά με την καταγωγή και τη διάδοση της, με τις ποικιλίες αυτής αλλά και με τα βοτανικά και άλλα χαρακτηριστικά της.Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στη μεταφορά, στη μετακίνηση με διάφορα μέσα (όπως τα φορτηγά) της τομάτας, από τους χώρους καλλιέργειας και παραγωγής (τους αγρούς δηλαδή) στους χώρους μεταποίησης αυτής (στις βιομηχανίες δηλαδή).Το κεφάλαιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παράγραφο του τρίτου κεφαλαίου, όμως επειδή η μεταφορά είναι στάδιο που κρίνει σε ένα ποσοστό την ποιότητα της τομάτας, έκρινα σκόπιμο να κάνω ξεχωριστή αναφορά γι' αυτήν σε διαφορετικό - ξεχωριστό κεφάλαιο.Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στις γραμμές παραγωγής και τα στάδια που ακολουθούνται, προκειμένου να προκύψουν τα τελικά προϊόντα της τομάτας (όπως τοματοχυμός, τοματοπολτός κ.α).Το τέταρτο κεφάλαιο είναι το τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας και αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής, καθώς εδώ υπογραμμίζουμε όλες τις διατάξεις (μεγέθους, παρουσίασης, σήμανσης κ.ά.), που πρέπει να ακολουθεί η τομάτα, ώστε να θεωρηθεί προϊόν κατάλληλο - από ποιοτικής πλευράς - για βιομηχανική μεταποίηση.Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως ιδιαίτερα χρήσιμο αποτελεί και το περιεχόμενο των παραρτημάτων το οποίο συν τοις άλλοις περιλαμβάνει και κανονισμού της επίσημης εφημερίδας για την εμπορία της τομάτας. |
el |