heal.abstract |
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η επίδραση των ποικιλιών σε μορφολογικά χαρακτηριστικά ,αλλά κυρίως σε χαρακτηριστικά σύστασης καρπών καρυδιάς. Οι εξεταζόμενες ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργήθηκαν σε ίδιες συνθήκες στις Βαρδάτες Φθιώτιδας ήταν οι εξής: Sunland, Franquette, Ηλιάνα, Chandler, Ε.Α.Α.6 και η εμπορική ποικιλία Hartley.Σκοπός του πειράματος ήταν η παρατήρηση αλλαγών στα λιπαρά οξέα έξι διαφορετικών ποικιλιών, από την ημέρα παραλαβής από το σταθμό γεωργικής έρευνας στις Βαρδάτες Φθιώτιδας και μετά από συντήρηση τεσσάρων μηνών στους 4°C και ως προς την διακύμανση της οξύτητας, των υπεροξειδίων, των σταθερών Κ232-Κ270, των πρωτεϊνών, της υγρασίας, του χρώματος, των μετάλλων, των ολικών φαινολικών ουσιών και τέλος του οργανοληπτικού ελέγχου της ψίχας του καρπού.Το πείραμα εκτελέστηκε κατά τους μήνες Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο. Το μήνα Νοέμβριο έγινε παραλαβή των καρπών και αρχικά πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαχωρισμός των ποικιλιών σε ισόποσες ποσότητες, όπου μια παρτίδα ποικιλιών τοποθετήθηκε στην συντήρηση στους 4°C. Η συγκεκριμένη παρτίδα καρυδιών μελετήθηκε μετά το πέρας τεσσάρων μηνών, τον μήνα Μάρτιο. Αρχικά έγινε η παραλαβή αρκετής ποσότητας καρυδέλαιου με το πιεστήριο για την ανάγκη προσδιορισμού οξύτητας, υπεροξειδίων, σταθερών Κ232-Κ270 και λιπαρών οξέων, ενώ στην συνέχεια το ποσοστό λίπους προσδιορίστηκε με την μέθοδο Soxhlet, ενώ ο προσδιορισμός των λιπαρών οξέων έγινε με αέρια-υγρή χρωματογραφία(ΟΙΧ) αφού πρώτα ραγματοποιήθηκε η εστεροποίηση του λίπους.Επίσης, το μήνα Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν ο προσδιορισμός υγρασίας, μετάλλων, πρωτεϊνών, ολικών φαινολικών ουσιών, χρώματος και οργανοληπτικός έλεγχος. Για τον προσδιορισμό των πρωτεϊνών πραγματοποιήθηκε η μέθοδος προσδιορισμού ολικού αζώτου (Kheldahl), ενώ η οργανοληπτική αξιολόγηση έγινε με την βοήθεια των δοκιμαστών (taste panel). |
el |