heal.abstract |
Η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου στην εποχή μας επιβάλει, στον τομέα της διατροφής, να εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων που καταναλώνει καθημερινά, για να αποφεύγονται ασθένειες και ομαδικές μολύνσεις πληθυσμών που προέρχονται από τρόφιμα.Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τελευταίες δεκαετίες διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων και ειδικότερα για τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειάς τους. Στην κατεύθυνση αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, κινούνται συστήματα προτύπων διασφάλισης ποιότητας (ΙβΟ) και ανάλυσης επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (ΗΑΟΟΡ).Οι εξελίξεις της εποχής μας στον κρίσιμο τομέα των τροφίμων και η ευαισθησία της κοινής γνώμης γενικότερα, μας οδήγησαν να ασχοληθούμε στη πτυχιακή μας εργασία με τον ευαίσθητο χώρο της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων γιατί πιστεύουμε, ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες, για μεγάλα επιτεύγματα στο χώρο αυτό στο μέλλον.Το θέμα της πτυχιακής μου αφορά την ποιότητα και ασφάλεια των εσπεριδοειδών και αμπελοκομικών προϊόντων τα οποία αποτελούν βασικά προϊόντα της καθημερινής μας διατροφής.
Ειδικότερα, η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τους όρους ποιότητα και ασφάλεια και τη σημασία τους, τα γενικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και τα εμπορικά τους κριτήρια. Επίσης γίνεται αναφορά στην ανάλυση επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (ΗΑΟΟΡ) στη γραμμή παραγωγής του κρασιού. |
el |