heal.abstract |
Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στην ασφάλεια του ελαιολάδου η οποία σχετίζεται με την υγεία των καταναλωτών και κατά συνέπεια ανάγεται σε θέμα που χρήζει επισταμένης προσοχής. Το ελαιόλαδο διαδραματίζει για τον άνθρωπο σημαντικό ρόλο σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, ενώ η χρήση του ελαιολάδου είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Η ορθή καλλιεργητική τεχνική της ελιάς αποτελεί την απαρχή για τη δημιουργία ενός ανώτερου ποιοτικά προϊόντος το οποίο θα πληρεί τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν θέσει διεθνείς οργανισμοί ελέγχου τροφίμων αλλά και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Γίνεται λοιπόν σαφές πως οι παραδοσιακοί τρόποι καλλιέργειας, παραγωγής, επεξεργασίας και μετακίνησης του τελικού προϊόντος επιβάλλεται να εκσυγχρονιστούν ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, με κυριότερες την εξασφάλιση της ποιότητας, της υγιεινής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβεβλημένη θεωρείται και η αυστηρή ταξινόμηση των διάφορων τύπων λαδιού. Έτσι, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή συστήματα διασφάλισης της ποιότητας- υγιεινής του τελικού προϊόντος και να ενταθούν οι έλεγχοι από το πρώτα στάδια της καλλιέργειας μέχρι την τελική διάθεση του προϊόντος από τους ιθύνοντες οργανισμούς ελέγχου.Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το HACCP το οποίο είναι το ακρωνύμιο των λέξεων "Hazard Analysis and Critical Control Points" που σημαίνει "Ανάλυση Κινδύνων στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου". To HACCP αποτελεί ένα προληπτικό σύστημα διασφάλισης της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων που αναγνωρίζει, εκτιμά τη σοβαρότητα και ελέγχει τους βιολογικούς, φυσικούς και χημικούς κινδύνους στις πρώτες ύλες και όλα τα στάδια παραγωγής.Η ανάπτυξη του συστήματος HACCP βρίσκει εφαρμογή στην επιχείρηση ΉΛΙΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ' η οποία παράγει και τυποποιεί ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις ισχύουσες Εθνικές και Διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας |
el |