Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Παπαδήμου, Αγλαϊα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T20:59:58Z
dc.date.available 2015-11-25T03:02:38Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14230
dc.title Ποιότητα και ασφάλεια ψυχανθών el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Όσπρια el
heal.keyword Υδατάνθρακες el
heal.keyword Πρωτεΐνες el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2005-01-01 el
heal.abstract Η σπουδαιότητα των ψυχανθών είναι πολύ μεγάλη τόσο σαν ζωοτροφές όσο και σαν τροφές για τον άνθρωπο. Η μηδική και η σόγια, αποτελούν δύο από τα πιο σπουδαία κτηνοτροφικά φυτά τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Η σόγια παρά την οικολογική προσαρμογή της, δεν καλλιεργείται στη χώρα μας ενώ η μηδική καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση.Τα χημικά χαρακτηριστικά των ψυχανθών είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λίπη και τα μεταλλικά άλατα.1. Πρωτεΐνες: όσον αφορά την ποιότητα των διαφόρων πρωτεϊνών που βρίσκονται μέσα στα όσπρια, διαπιστώθηκε ότι στα φασόλια το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει η γλοβουλίνη Α και η γλοβουλίνη Β με μια υπεροχή της Β, η οποία σχηματίζει την βασική πρωτεΐνη του φασολιού την φασεολίνη και η οποία είναι πλούσια σε λυσίνη (7,88%). Στα μπιζέλια, στα ρεβίθια και στις φακές υπερισχύει μια γλοβουλίνη διαλυτή η λεγκουμίνη, με περιεκτικότητα σε λυσίνη 4,91%. Συνοδεύεται όμως και από μια γλοβουλίνη αδιάλυτη την βικυλίνη, η οποία και αυτή περιέχει καλή ποσότητα λυσίνης (5,40%). Επίσης περιέχουν και αλβουμίνη διαλυτή στο νερό την λεγκουμελίνη, η οποία περιέχει 3,03% σε λυσίνη. Σε γενικές γραμμές, για τις πρωτεΐνες που περιέχονται στα όσπρια, παρατηρείται μια έλλειψη αλλού μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη των θειούχων αμινοξέων (μεθωνίνη, στεΐνη) και της θρυπτοφάνης. Υπάρχει όμως μια υψηλή περιεκτικότητα άλλων βασικών αμινοξέων μεταξύ των οποίων είναι η λυσίνη και η θρεονίνη.2. Υδατάνθρακες: ο υδατάνθρακας βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα φασόλια, με τη μορφή πεντοζών (8%) και δεξτρινών (3-4%).Στους σπόρους της σόγιας όταν ωριμάσει η ποσότητα του αμύλου γίνεται ελάχιστη, ενώ έχουμε αξιόλογες ποσότητες σακχαρόζης (5-6%) και πεντοζών (20-30%). Στους σπόρους των οσπρίων, έχουμε επίσης φυτίνη περίπου 1%. Στα μπιζέλια, στα ρεβίθια και στις φακές έχουμε την παρουσία της λεκινθίνης (0,5-1%), η οποία βρίσκεται επίσης στα λούπινα, είτε είναι άσπρα είτε κίτρινα, γύρω στο 1,5%, και φτάνει στο 9,5% στην σόγια η οποία θεωρείται το όσπριο που είναι πηγή της φυτικής λεκινθίνης.Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο χαρακτηρισμός δεκαεπτά στελεχών μυκήτων που απομονώθηκαν τόσο από υγρά όσο και στερεά απόβλητα ελαιοτριβείων και παρουσίασαν την ικανότητα να μειώνουν την φυτοτοξικότητα αυτών. Ο χαρακτηρισμός των απομονώσεων στηρίχθηκε στην εύρεση της αλληλουχίας βάσεων του τμήματος DNA ITS1-5.8S rDNA- ITS2, που περιλαμβάνει το γονίδιο 5.8S rDNA και τις μη συντηρημένες περιοχές DNA ITS1 και ITS2, και στη φυλογενετική ανάλυση των αποτελεσμάτων αυτών.Εκ των δεκαεπτά απομονώσεων, οι FGAR-1, FGAR-2, FFWW-3, FFWW-14, FFWW- 15, FGAR-23A και FGAR-23B αποτελούσαν μέλη του γένους Pénicillium και παρουσίασαν υψηλή φυλογενετική ομοιότητα με στελέχη των ειδών Pénicillium expansum, P. italicum, P. commune, P. griseoroseum και P. solitum var. curtosum. Οι απομονώσεις FFWW-12B, Fgold-17 και Fgold-20 άνηκαν επίσης στο γένος Pénicillium, παρουσιάζοντας 99.8% και 99.3% φυλογενετική ομοιότητα με τα στελέχη Pénicillium roqueforti IasaF09 και Pénicillium carneum αντίστοιχα. Οι απομονώσεις FFWW-3A, FFWW-7, FFWW-18A, FFWW-18B και FFWW-25 συσχετίζονταν φυλογενετικά με τα γένη Geotrichum και Dipodascus, παρουσιάζοντας 92.6-97.6% ομοιότητα με στελέχη των γενών αυτών. Η απομόνωση FGAR- 25 εμφάνισε ίσες φυλογενετικές αποστάσεις (99.8% ομοιότητα στο τμήμα DNA ITS 1-5.8S rDNA-ITS2) με το στέλεχος its297 και τα είδη Cladosporium cladosporioides ATCC 58991, C. tenuissimum ATCC 38027, C. oxysporum CBS 125.80, C. cucumerinum ATCC 38727 και Mycosphaerella tassiana ATCC 60569. Επιπλέον, η απομόνωση Fgold-25 παρουσίασε 99.5% ομοιότητα με τα στελέχη Stereum hirsutum FPL 8805 καιXylobolus annosus CTM10313. Οι πλησιέστεροι φυλογενετικά μικροοργανισμοί των στελεχών της παρούσας μελέτης διαπιστώθηκε ότι απομονώθηκαν από δείγματα φυτικής προελεύσεως, και παράλληλα, μερικοί από αυτούς, είχαν την ικανότητα να αποικοδομούν φαινολικά και άλλα αρωματικά συστατικά. el
heal.advisorName Αγριοπούλου, Σοφία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 69 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές