Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των βιοκαλλιεργητών αμπελιού - μεταποιητικών οίνων: η περίπτωση των αμπελώνων στο νομό Αττικής

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Αντωνακάκη, Ελένη el
dc.date.accessioned 2015-11-24T20:59:58Z
dc.date.available 2015-11-25T03:02:38Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14231
dc.title Κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των βιοκαλλιεργητών αμπελιού - μεταποιητικών οίνων: η περίπτωση των αμπελώνων στο νομό Αττικής el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Βιολογικά τρόφιμα el
heal.keyword Οινολογία el
heal.keyword Βιολογική γεωργία el
heal.keyword Αμπέλια el
heal.keyword Σταφύλια el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2005-01-01 el
heal.abstract Η βιολογική γεωργία έχει τις ρίζες της στο οινολογικό κίνημα της δεκαετίας του '80 και άρχισε με την προτροπή των Ευρωπαίων.Το πρώτο βιολογικό προϊόν στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του το 1982 κατ' απαίτηση μιας Ολλανδικής εταιρίας, και επρόκειτο για βιολογική σταφίδα (σουλτανίνα). Από τότε η επέκταση των βιολογικών καλλιεργειών υπήρξε ραγδαία.Το αμπέλι ίσως είναι από τα παλαιότερα φυτά που παρουσιάστηκαν στη Γη. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε για τον καρπό του, το σταφύλι, και μετά ανακαλύφθηκε ότι έχει διάφορες μεταποιητικές δραστηριότητες (οίνος, ξύδι, μούστος). Η βιολογική γεωργία τη σήμερον ημέρα έχει διαδοθεί με τρομαχτικούς ρυθμούς παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Εκτός από τους παραγωγούς που ασχολούνται με τη φυτική παραγωγή, από το 1998 άρχισαν να ενεργοποιούνται και επιχειρήσεις που μεταποιούσαν τα βιολογικά προϊόντα, αλλά και παραγωγοί ζώων βιολογικής γεωργίας, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 2000.Από την έρευνα προκύπτει ότι όλοι οι βιοκαλλιεργητές θέτουν ως κυριότερο πλεονέκτημα της βιολογικής γεωργίας σε σχέση με τη συμβατική το ότι είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον και κατά δεύτερον ότι τα προϊόντα της είναι υγιεινά. Δυσάρεστο όμως είναι ότι ελάχιστοι τη θεωρούν ως στάση ζωής.Οι περισσότεροι βιοκαλλιεργητές γνωρίζουν τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας, καθώς και τους τρόπους πώλησης που την αντιπροσωπεύουν.Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν ασχολούνται με την μεταποίηση του σταφυλιού. Όσοι όμως ασχολούνται γνωρίζουν ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις κατά την μεταποίηση του σταφυλιού. Η εργασία αυτή εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια της βιολογικής γεωργίας, μέσα από την αντίστοιχη νομοθεσία, την κατάσταση της βιολογικής γεωργίας σήμερα, τις πρακτικές φύτευσης και λίπανσης της βιολογικής αμπέλου, των τρόπων οινοποίησης, αλλά και μέσα από την έρευνα που έχει γίνει από τη συγγραφέα στο νομό Αττικής και εξετάζει τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των βιοκαλλιεργητών οινοποιήσιμου αμπελιού. el
heal.advisorName Λούμου, Αγγελική el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 69 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές