Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Καλλιέργεια καρυδιάς στο νομό Φθιώτιδας και η εκμηχάνιση της.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καρακώστα, Λουκία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T20:59:59Z
dc.date.available 2015-11-25T03:02:40Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14233
dc.title Καλλιέργεια καρυδιάς στο νομό Φθιώτιδας και η εκμηχάνιση της. el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Καρύδια el
heal.keyword Αγροτικά μηχανήματα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2005-01-01 el
heal.abstract Σύμφωνα με το μύθο τη «χρυσή εποχή», όταν οι άνθρωποι ζούσαν πάνω στις βελανιδιές, οι θεοί κατοικούσαν στις καρυδιές. Από εκεί η καρυδιά πήρε το όνομα Juglans που προέρχεται από τις λέξεις «Jovis glans» - βάλανος του Δία. Το δέντρο αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρονταν με το όνομα «κάρυα» ή «κάρυον». Οι Ρωμαίοι καλούσαν το δένδρο nux , εξ αιτίας των φρούτων του. Το αγγλικό όνομα Walnut είναι εν μέρει τευτονικής προέλευσης, ενώ οι Γερμανοί ονόμαζαν το καρύδι Wallnuss, ή Welsche Nuss - Welsche= ξένη. Σήμερα είναι γνωστό με διάφορα ονόματα, όπως γιουνγκλανς η βασιλική (Junglans regia), κάρυα η βασιλική, Αγγλική ή Περσική καρυδιά κ.α. Οι καρποί της έχουν πάρει το όνομα τους, κατά τον Πλούταρχο, από το «κάρος», επειδή όσοι κοιμούνται κάτω από αυτήν εισπνέουν τη βαριά οσμή που εκπέμπει και πέφτουν σε βαθύ ύπνο. Με βάση τα λεγάμενα του Δρ Royle η Βασιλική Κάρυά επεκτείνεται από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, πέρα από το Λίβανο και την Περσία, πιθανώς όλες κατά μήκος του Hindou- Kush στα Ιμαλάια. Είναι άφθονη στο Κασμίρ, και βρίσκεται σε Sirmore, Kumdon και το Νεπάλ. Τα ξύλα καρυδιάς που εισάγονται στις πεδιάδες της Ινδίας είναι κυρίως από το Κασμίρ. Ο Δρ Hooker δηλώνει ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί αυτοφυών δένδρων καρυδιάς στο Sikkim στα Ιμαλάια, σε μια ανύψωση 4.000 έως 7.000 ποδιών. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, εισήχθη στην Ιταλία από την Περσία και όπως αναφέρεται από τον Varro, που ήταν γεννημένος το 116 π.Χ., κατά τη διάρκεια της ζωής του, το δένδρο μεγάλωνε στην Ιταλία. Δεν υπάρχει πάντως ακριβής προσδιορισμός του χρόνου που παρουσιάστηκε σε αυτήν την χώρα. Μερικοί λένε το 1562, αλλά ο Gerard, που γράφει περίπου τριάντα έτη αργότερα, αναφέρει ότι το ξύλο καρυδιάς ήταν πολύ κοινό και το συναντούσαν κοντά στις εθνικές οδούς και στους οπωρώνες. Το κοινό ξύλο καρυδιάς που αποτελεί ένα μεγάλο και όμορφο δέντρο με τους ισχυρούς και μεγάλους κλώνους διάδοσης, δεν είναι ντόπιο προϊόν της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά η εγγενής θέση του, είναι πιθανώς η Περσία. Άλλες ποικιλίες του ξύλου καρυδιάς είναι : το μαύρο ξύλο καρυδιάς, τα διάφορα είδη άσπρης καρυδιάς, κ.λπ., που είναι συνήθως προϊόν παραγωγής της Βόρειας Αμερικής.Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τη Ρωμαϊκή εποχή για τα εδώδιμα καρύδια της και στη χώρα μας βρίσκεται σαν αυτοφυές και καλλιεργούμενο δέντρο, σε πολλά μέρη. Ο Ελλαδικός χώρος είναι τόπος που ευδοκιμούν σχεδόν όλα τα δέντρα, καρποφόρα και άκαρπα, χάρη στους διαφορετικούς τύπους του εύκρατου κλίματός του, το πλούσιο ανάγλυφό του και τη μεγάλη ποικιλία εδαφών που τον χαρακτηρίζει.Την μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει στους Νομούς Αρκαδίας, Άρτας, Λακωνίας, Κορινθίας, Καρδίτσας, Εύβοιας, Ιωαννίνων, Ευρυτανίας, Αχάίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων και Φθιώτιδος. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ το 2001 ο συνολικός αριθμός των καλλιεργούμενων στρεμμάτων με καρυδιά ήταν 105.872, η παραγωγή καρυδιών ανερχόταν στους 20.000 τόνους και ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που καλλιεργούσαν καρυδιά ήταν 23944. Η μέση δηλαδή έκταση καλλιέργειας καρυδιάς ανά γεωργική εκμετάλλευση είναι μόνο 4,42 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα στο Νομό Φθιώτιδας καλλιεργούνται 3572 στρέμματα καρυδιάς από 781 γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η μέση έκταση καλλιέργειας καρυδιάς ανά γεωργική εκμετάλλευση στο Νομό είναι 4,57 στρέμματα.Η καρυδιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, μακρόβιο, ύψους 10 έως 30 μέτρα, με μεγάλη ανάπτυξη, δυνατά κλαδιά και μεγάλη απλωτή κόμη. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, σύνθετα, χωρισμένα σε πολλά μικρότερα ωοειδή, σκουροπράσινα κατά ζεύγη φυλλάρια, που έχουν ευχάριστη μυρωδιά. Τα άνθη της έχουν λευκό χρώμα, είναι μονογενή και παράγουν αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα σε διαφορετικά άνθη, πάνω στο ίδιο όμως δέντρο. Τα αρσενικά άνθη είναι διατεταγμένα κατά κρεμάμενους βότρεις (ίουλους), ενώ τα θηλυκά (συνήθως 2 έως 4) φέρονται στις άκρες των βλαστών. Ανθίζει τον Απρίλιο με Μάιο. Ο καρπός της είναι δρύπη, το γνωστό καρύδι, με σχήμα ωοειδές ή σφαιρικό. Το περικάρπιο του είναι σαρκώδες πράσινο στην αρχή και πιο σκούρο όταν ωριμάσει, ενώ το ενδοκάρπιο είναι σκληρό, ξυλώδες και λέγεται κέλυφος (καρυδότσουφλο). Το ενδοσπέρμιο (ψίχα) αποτελείται από δύο (2) τμήματα και χωρίζεται ως το μέσο σε τέσσερις (4) λοβούς με τέσσερα (4) μεμβρανώδη ημιδιαφράγματα.Η καρυδιά κατατάσσεται και στα φαρμακευτικά φυτά. Αξιοποιούνται σχεδόν όλα τα μέρη της (ρίζα, κορμός, φύλλα, καρποί, άνθη), τόσο για θεραπευτικούς και διατροφικούς σκοπούς, όσο και σε διάφορες βιομηχανίες . Διακρίνεται για την υψηλή διατροφική της αξία και για τη συμβολή της σε διάφορες ασθένειες. Παραδείγματος χάριν το έλαιο του καρυδίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία, την φαρμακευτική και αλλού .Το καρυδέλαιο είναι ευεργετικό στις πληγές, ενώ μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή λαδομπογιών, αλλά και για φαγητό. Τα φύλλα της καρυδιάς και ο εξωτερικός φλοιός του καρπού της σε τσάι 20 γραμμαρίων στα 1000 πιί νερό, είναι κατάλληλα για στομαχικές ασθένειες. Με τα ίδια μέρη του δέντρου μπορεί να παρασκευασθεί οινοπνευματικό εκχύλισμα. Το ξύλο της καρυδιάς μπορεί να λουστραριστεί καλά, προκειμένου να κατασκευαστούν ωραία και πολυτελή έπιπλα. Τα περικάρπια (πράσινος εξωτερικός φλοιός) και τα φύλλα χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία για κατεργασία των δερμάτων καθώς και στη βαφική, γιατί βγάζουν ωραία μαύρη μπογιά. Η ψίχα του καρυδιού έχει πολύ λάδι και είναι πολύ θρεπτική, αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση που δημιουργεί επιπτώσεις στην κοιλιακή χώρα. Το καρύδι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της χοληστερόλης και συγχρόνως ευεργετικό στο κυκλοφορικό μας σύστημα, στις καρδιοπάθειες και στις καρκινογενέσεις. Εκτός από τους παραπάνω υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκμετάλλευσης της καρυδιάς, που δείχνουν τη σπουδαιότητα του είδους της βασιλικής καρυδιάς και των προϊόντων της, για τους ανθρώπους. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 80 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές