heal.abstract |
Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο Γ.Χ.Κ. στο διαπιστευμένο εργαστήριο (από Ε.Σ.Υ.Δ, σύμφωνα με το πρότυπο (ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 17025) της Α’Χημικής Υπηρεσίας Πειραιά, εργάστηκα πάνω στον προσδιορισμό των καρκινογόνων ουσιών (αφλατοξινών Βχ, Β2. Gi, G2) επιβλαβών για την δημόσια υγεία. Οι αφλατοξίνες είναι μια κατηγορία μυκοτοξινών οι οποίες παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων και είναι δυνατόν να είναι παρούσες σε μεγάλο αριθμό τροφίμων.Γι’αυτό το λόγο η Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει όρια για πολλές κατηγορίες προϊόντων.Στην παρούσα εργασία, θα τονιστεί το εύρος των δυσμενών επιπτώσεων που έχουν οι μυκοτοξίνες στη δημόσια υγεία και ιδιαιτέρως των αφλατοξινών.Επίσης, θα γίνει περιγραφή της τεχνικής της μεθόδου προσδιορισμού αφλατοξινών Βχ, Β2 Gi ,G2 σε γεωργικά προϊόντα και κυρίως σε ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, δημητριακά και αρτύματα για την διαπίστωση συμμόρφωσης προς τις διατάξεις των Κανονισμών της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επιπλέον θα γίνει μια αναφορά, των αναλύσεων που διεξήχθησαν βάσει πραγματικών στοιχείων.Η εργασία αυτή συνδυάζει τόσο βιβλιογραφικά δεδομένα και περιγραφή μεθοδολογίας όσο αναλύσεις για τον προσδιορισμό αφλατοξινών Βχ, Β2 ,Gi ,G2 σε γεωργικά προϊόντα, που χειρίστηκε το Γ.Χ.Κ από 01/04/05 - 01/10/05. |
el |