heal.abstract |
Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών. Όσες ποικιλίες εγγραφούν στον παραπάνω κατάλογο μπορούν να μπουν στη διαδικασία της σποροπαραγωγής, η οποία κρατά άλλα 5 χρόνια και τότε και μόνο τότε ο σπόρος της ποικιλίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες (Ξυνιάς 2005).Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι απαιτούνται τουλάχιστο 17 χρόνια για να δημιουργηθεί μια ποικιλία. Για το λόγο αυτό οι βελτιωτές στράφηκαν σε εναλλακτικές τεχνικές, με σκοπό να συντομεύσουν το αυτό το χρονικό διάστημα. Με την παραγωγή διαπλοειδών σειρών (έτσι ονομάζονται οι γενότυποι που δημιουργούνται από χρωμοσωματικό διπλασιασμό απλοειδών φυτών) από την Fi γενεά χρησιμοποιώντας την τεχνική της καλλιέργειας ανθήρων, αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική προσέγγιση. Με την εφαρμογή της η μακρόχρονη βελτιωτική διαδικασία για τη δημιουργία μιας ποικιλίας μπορεί να επιταχυνθεί κατά τρία τουλάχιστον χρόνια. Τα απλοειδή φυτά, παράγονται από διασπώμενους πληθυσμούς και μπορούν να διευκολύνουν τον εντοπισμό των καλύτερων γενετικών ανασυνδυασμών. Αυτό οφείλεται στο ότι οι διαπλοειδείς σειρές που δημιουργούνται είναι ομοζύγωτες και συνεπώς η επιλογή των υπέρτερων σειρών είναι σχετικά εύκολη (Henry and De Buyser 1990).Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη και περιγραφή 38 Ελληνικών διαπλοειδών σειρών μαλακού σιταριού (από ελληνικές διαπλοειδείς σειρές μαλακού σιταριού) ως προς επτά γνωρίσματα: α) αδέλφωμα, β) ημέρες έως ξεστάχυασμα, γ) αριθμό στάχεων, δ) μήκος στάχεων, ε) αριθμό σταχυδίων, στ) ύψος ωρίμανσης και ζ) απόδοση. |
el |