heal.abstract |
Η ξήρανση είναι μια μέθοδος συντήρησης τροφίμων. Μαζί με την κονσερβοποίηση και την κατάψυξη αποτελούν τους κυριότερους τρόπους διατήρησης τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.Τα κυριότερα αποξηραμένα τρόφιμα είναι τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Τα αποξηραμένα φρούτα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σ' αυτά που καταναλώνονται αυτούσια (σταφίδα, σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα) και σ' εκείνα που είναι τεμαχισμένα και χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική (μήλα, αχλάδια κ.α). (ICAP, Αθήνα 2002).Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια) καταναλώνονται ωμοί ή ψημένοι και ως συστατικό άλλων ειδών διατροφής (κουφέτα, γλυκά κ.τ.λ.).Η σύσταση των ξηρών καρπών, αλλά και των αποξηραμένων φρούτων είναι η εξής: νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, γλυκερίδια, ανόργανα άλατα (πίνακας 1) και διάφορα ιχνοσυστατικά όπως βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, Β6, D, Ε, Ασβέστιο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο. Έχουν κατά κανόνα υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπίδια και πολυακόρεστα. Περιέχουν κυρίως γλυκερίδια, πρωτεΐνες που είναι συγκεντρωμένες μέσα στο σπέρμα του σπόρου, ποσότητα υγρασίας και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Οι θερμίδες διαφέρουν σε συνάρτηση με την περιεκτικότητα σε γλυκερίδια (από 200 έως 600 θερμίδες ανά 100 gr).(ICAP, Αθήνα 2002). |
el |