Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Αποθήκευση και συντήρηση σπόρων δημητριακών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σοφιανού, Δανάη el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:00:09Z
dc.date.available 2015-11-25T03:02:43Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14241
dc.title Αποθήκευση και συντήρηση σπόρων δημητριακών el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Δημητριακά el
heal.keyword Συντήρηση el
heal.keyword Μυκοτοξίνες el
heal.keyword Μόλυνση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2006-01-01 el
heal.abstract Δημητριακά καλούνται οι καρποί φυτών της οικογένειας των αγροστοειδών (Gramineae). Οι πιο διαδεδομένοι δημητριακοί καρποί είναι: Σιτάρι (Triticum spp.), Αραβόσιτος (Zea mays L), Σίκαλη (Secale cereale L),Βρώμη (Avena spp.), Κριθάρι (Horeum vulgare L. ή Hordeum sativum Jess.), Ρύζι (Oryza sativa L), Σόργο (Sorghum vulgare), Κεχρί (Panicum miliaceum Οι δημητριακοί καρποί θα πρέπει να αποθηκεύονται κατά τις διάφορες φάσεις της μεταφοράς τους από την παραγωγή στην μεταποίηση και από εκεί στην κατανάλωση ώστε η διαχείριση των προϊόντων να γίνεται με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες σε όλα τα στάδια της. Οι απώλειες των δημητριακών κατά την συγκομιδή οφείλονται τις προσβολές από έντομα, μικροοργανισμούς, τρωκτικά και πουλιά. Επίσης σε μικρότερο ποσοστό απώλειες έχουμε από την αναπνοή τους και τη βαθμιαία υποβάθμιση της θρεπτικής ποιότητας τους. Τα δημητριακά μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ανίχνευση απώλειας ποιότητας εφόσον οι συνθήκες αποθήκευσης είναι οι καλύτερες δυνατές. Οι σημαντικότερες συνθήκες αποθήκευσης που θα πρέπει να ελέγχονται κατά την αποθήκευση είναι η περιεχόμενη υγρασία του σπόρου, η θερμοκρασία του, η συγκέντρωση οξυγόνου στα μεσοσπόρια διαστήματα, το pH του προϊόντος, η υγιεινή κατάσταση του προϊόντος, το χρονικό διάστημα της αποθήκευσης και το ποσοστό της αρχικής προσβολής από τους "εχθρούς" των δημητριακών καρπών.Οι πιο διαδεδομένοι τύποι αποθήκευσης δημητριακών καρπών είναι τα σιλό. Οι τύποι αυτοί αποθήκευσης αποτελούνται από τον μηχανολογικό εξοπλισμό την εγκατάσταση αισθητήρων καταγραφής θερμοκρασιών και το σύστημα ψύξης των δημητριακών καρπών.Οι μετασυγκομιστικές επεξεργασίες των δημητριακών καρπών κατηγοριοποιούνται σε αεροστεγής αποθήκευση, αποθήκευση με χημική επεξεργασία, με χρήση ψυκτικής μονάδας, ξήρανση, αποθήκευση με ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και αποθήκευση με αερισμό. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυασμένα. Η πιο διαδεδομένες τεχνικές είναι η ξήρανση και ο αερισμός.Κατά την διάρκεια της αποθήκευσης των δημητριακών καρπών πρέπει να γίνεται επιθεώρηση για ανίχνευση πιθανών προσβολών από έντομα. Η ανίχνευση πραγματοποιείται από παγίδες εντόμων τοποθετημένες εντός του σωρού. Όπως επίσης πρέπει να γίνεται θερμοκρασιακός έλεγχος και έλεγχος της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα εντός του σωρού. el
heal.advisorName Μανωλοπούλου, Ελένη el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 101 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές