heal.abstract |
Στην εργασία αυτή έγινε μια προσπάθεια να περιγράψουμε την πορία που ακολουθεί το προϊόν μετά την καλλιέργειά του. Ξεκινά από το χωράφι, μετά την φυσική αποξήρανση μέχρι την στιγμή που θα φτάσει στον καταναλωτή συσκευασμένο. Καθ' όλη την διάρκεια αυτού του χειρισμού, που ονομάζεται τυποποίηση της σταφίδας, η επεξεργασία ή αλλιώς η μεταποίηση που φίνεται διέπεται από την σχετική Νομοθεσία που εξασφαλίζει την ασφάλεια του τροφίμου και την υγεία των καταναλωτών.Στο κεφάλαιο πρώτο, που αποτελεί την εισαγωγή, αναλύονται ιστορικά στοιχεία, η παραγωγή εγχώρια και παγκόσμια, η μορφολογία του φυτού και οι βασικές καλλιεργητικές τεχνικές.Στο κεφάλαιο δεύτερο περιγράφεται η τυποποίηση της σταφίδας από το στάδιο της συγκομιδής, αποξήρανσης, αποθήκευσης, όλες τις φάσεις της γραμμής παραγωγής, την συσκευασία, την απεντόμωση, την εμπορία και την διάθεση.Στο κεφάλαιο τρίτο αναλύεται ο ποιοτικός έλεγχος που πραγματοποιείται στο χημείο, στην παραγωγή με τα αντίστοιχα έντυπα και η διασφάλιση της ποιότητας μέσω της μελέτης ΗΑΟΟΡ και της Πιστοποίησης. Στο κεφάλαιο τέσσερα δίνεται αναλυτικά η σημασία και η εφαρμογή της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής σε μια Βιομηχανία τροφίμων. Τέλος στο τελευταίο κεφάλαιο τονίζεται η ασφάλεια τροφίμων με όλους τους κανονισμούς που την διασφαλίζουν.αφού πλέον τα ασφαλή τρόφιμα είναι νομική απαίτηση. |
el |