dc.contributor.author |
Τριανταφυλλόπουλος, Ανδρέας |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-24T21:00:16Z |
|
dc.date.available |
2015-11-25T03:02:46Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-24 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14251 |
|
dc.title |
Τα ελληνικά αποστάγματα: διαδικασία παραγωγής και νομοθεσία |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Αποστάγματα |
el |
heal.keyword |
Αλκοολούχα ποτά |
el |
heal.keyword |
Παραγωγή |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2006-01-01 |
el |
heal.abstract |
Η παραγωγή αλκοολούχων ποτών κατέχει ένα μεγάλο μέρος στην ιστορία και στην οικονομία της Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι γνωστό ότι παρήγαν εκλεκτά κρασιά. Ήταν οι πρώτοι που συνέλαβαν την έννοια το τόπου προέλευσης του κρασιού. Η περιγραφή των κρασιών της περιόδου εκείνης μας δείχνει ότι πολλά από αυτά ήταν συμπυκνωμένα και γλυκά ώστε να έχουν ανάγκη αραίωση για να καταναλωθούν. Ορισμένα ήταν υψηλόβαθμα και συχνά αρωματισμένα. Οι Έλληνες γνώριζαν να παράγουν και κατανάλωναν διάφορες μπίρες. Φαίνεται ότι αν και οι Έλληνες ανακάλυψαν τα μυστικά της κατεργασίας του χαλκού και της απόσταξης, αγνοούσαν τα αποστάγματα. Αυτή η απουσία άλλωστε συμβαδίζει με το εκλεπτυσμένο γούστο και το λιτό διαιτολόγιο του ελληνικού λαού.Η γνωριμία των ελλήνων με τα αποστάγματα άρχισε με την υποδούλωση τους από τους Τούρκους και αρχικά από την Μικρά Ασία. Είναι γνωστό ότι το Κοράνι παγορεύει στους μουσουλμάνους να καταναλώνουν κρασί, όμως αυτοί πονηρά για να μην χάσουν την απόλαυση που δίνει το αλκοόλ, κατέφυγαν στην απόσταξη, καθώς ο Μωάμεθ δεν υπολόγισε την πονηριά που κουβαλάνε οι πιστοί. Έτσι σύντομα, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το δαιμόνιο ελληνικό στοιχείο έκανε δική του τη γνώση των αποσταγμάτων και κυρίως όταν έγιναν οι προσφυγικές μετακινήσεις.Σήμερα η Ελλάδα παράγει από τα καλύτερα αποστάγματα στον κόσμο μπάντι, ούζο και τσίπουρο που το παράγουν σημαντικές εταιρίες που μερικές είναι πολυεθνικές αλλά και μικρές εταιρίες. Μάλιστα το ούζο θεωρείται το εθνικό ποτό και είναι αναγνωρισμένο από την Ε.Ε ως ποτό προέλευσης από την Ελλάδα.Η εργασία αυτή προσπαθεί να περιγράφει την τεχνική της απόσταξης και την χημική τους σύστασης των αποσταγμάτων που παράγονται στην Ελλάδα. Ασχολείται με την πρώτη ύλη που προέρχεται κυρίως από τα προϊόντα από το αμπέλι και από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγική διαδικασία. |
el |
heal.advisorName |
Κάτσου, Πελαγία |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
118 |
* |