heal.abstract |
Η συντήρηση τροφίμων είναι μια υπηρεσία ή μια μέθοδος διατήρησης των τροφίμων στο επιθυμητό για τον παραγωγό επίπεδο όσο περισσότερο γίνεται, ούτως ώστε να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Αποτελεί την πιο σημαντική των τεχνικών της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, και είναι ο βασικός σκοπός της επεξεργασίας τροφίμων. Είναι απαραίτητη η γνώση των ιδιοτήτων των τροφίμων και των μεθόδων συντήρησής τους, διότι μπορεί μια ιδιότητα να είναι ωφέλιμη για ένα προϊόν αλλά επιβλαβής για κάποιο άλλο. Παράδειγμα βλαβών, η κατάρρευση και ο σχηματισμός πόρων που υφίστανται τα τρόφιμα κατά την απορρόφηση νερού από αυτά Καταστροφή της δομής τους, κατά την απορρόφηση νερού, έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση ανεπιθύμητου αρώματος και την οξείδωση λιπιδίων ( αποτελέσματα που είναι ανεπιθύμητα ). Επομένως η ορθή αντίληψη των επιδράσεων της κάθε μεθόδου συντήρησης των τροφίμων ξεχωριστά, είναι απαραίτητη στην επεξεργασία τροφίμων,
Η επεξεργασία και αποθήκευση των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να καθίσταται δυνατός ο συνεχής εφοδιασμός των, εντός αλλά κυρίως εκτός της περιόδου παραγωγής αυτών. Οι βασικοί λόγοι που ώθησαν στην εφαρμογή της επεξεργασίας τροφίμων είναι: Η διόρθωση στα προϊόντα των λαθών που έχουν γίνει κατά τη παραγωγή τους, και μπορεί να υποβαθμίσουν τη ποιότητά τους. Η παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Η εξασφάλιση διαφοροποιήσεων στο διαιτολόγιο των ανθρώπων. Μια αιτία που διαφοροποιεί την αγροτική επεξεργασία από όλες τις άλλες μορφές επεξεργασιών, είναι η εποχική της φύση. Τα λάθη στη γεωργική παραγωγή μπορούν
να διορθωθούν αυξάνοντας τη χρονική διάρκεια της “ ζωής στο ράφι ” μέσω μεθόδων συντήρησης. Τα προϊόντα με προστιθέμενη αξία, μπορούν να δώσουν τρόφιμα καλύτερης ποιότητας, με περισσότερες θρεπτικές, λειτουργικές και αισθητήριες ιδιότητες. Η αυξανόμενη ζήτηση για όλο και πιο υγιή και κατάλληλα προϊόντα, επηρεάζει την παραγωγή και συντήρησή τους, Για παράδειγμα αυτή τη περίοδο υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση σε φρούτα και λαχανικά και παράγωγα αυτών, λόγω του ότι οι άνθρωποι έχουν κάνει μια στροφή προς την υγιεινή διατροφή. Οι διατροφικές συνήθειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή της ανθρώπινης κοινωνίας από τις αρχές της, και εξαρτώνται από κοινωνικοοικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Οι άνθρωποι δεν τρώνε μόνο για να ικανοποιήσουν τις φυσιολογικές τους ανάγκες, αλλά και για να ικανοποιήσουν τις κοινωνικές τους ανάγκες, Το φαγητό πρέπει να είναι ευχάριστο για τον καταναλωτή, και όχι βαρετό, μιας και οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε διάφορα είδη τροφίμων, με διαφορετικές γεύσεις και αρώματα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και στις υποανάπτυκτες όπου παραδείγματος χάριν το ρύζι και τα δημητριακά μπορούν να αντικατασταθούν από τη πατάτα. |
el |