Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (Σύστημα HACCP) σε βιομηχανία μπισκότων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μπένου, Σοφία el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:00:22Z
dc.date.available 2015-11-25T03:04:56Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14261
dc.title Εφαρμογή της ανάλυσης επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (Σύστημα HACCP) σε βιομηχανία μπισκότων el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Βιομηχανία ειδών διατροφής el
heal.keyword Έλεγχος ποιότητας el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2006-01-01 el
heal.abstract Η παράδοση θέλει την πρώτη μορφή μπισκότου να εμφανίζεται περίπου πριν 10.000 χρόνια στην Κίνα, όπου παρασκευάζονταν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα.Το μπισκότο υπήρ£ε αογικά: μια πρακτική συμπυκνωμένη τροφή παραπλήσια του ψωμιού, ικανή να διατηρείται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν η γαλέτα των προϊστορικών χρόνων. Ο Εγκυκλοπαιδικός ορισμός της γαλέτας είναι "... σπογγώδες και ξερό μείγμα αλευριού, αντιστεκόμενο κατά της μούχλας ...". Στη διαδρομή προστέθηκε μέλι και έγινε ιδιότυπο γλύκισμα με πλήθος παραλλαγών και εντυπωσιακή ποικιλία συστατικών.Η ονομασία μπισκότο: για όλα αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το λατινογενές bis - cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές. Η παλαιότερη αναφορά στα μπισκότα τουλάχιστον στις αγγλοσαξονικές χώρες συναντάται στην αφήγηση του εξερευνητή sir Martin Frubisher κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ακτή του Ατλαντικού της Βορείου Αμερικής το 1577. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η τροφή των ναυτικών του ήταν μια λίβρα μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρα ημερησίως. Σε Ελληνικές μαγειρικές και διαφημίσεις των τελών του 19ου αιώνα συναντάμε την ονομασία "δίπυρον" ενώ σε παλαιότερα κείμενα τον "διπυρίτη άρτο" και τον "πλακούντα".Συστατικά μπισκότων: τα μπισκότα παρασκευάζονται από απλά και υγιεινά συστατικά. Η ποιότητα ενός μπισκότου εξαρτάται από την ποιότητα των συστατικών που έχουν επιλεγεί, την παραγωγική διαδικασία και τον εξοπλισμό.Όλα τα μπισκότα έχουν τα ίδια βασικά συστατικά: α) αλεύρι και άλλα προϊόντα δημητριακών β)ζάχαρη γ) βούτυρο ή φυτικά έλαια δ) αυγά ε) γάλαΤα μπισκότα μπορεί να είναι σκέτα, γεμιστά, επικαλυμμένα με σοκολάτα ή να περιέχουν κομματάκια από φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.Η ποικιλία των συνταγών: Οφειλόμενη κυρίως στη μετέπειτα προσθήκη στο αρχικό μείγμα δημητριακών αλλά και διάφορων άλλων συστατικών, όπως ζάχαρη, λιπαρές ουσίες, αυγά, σοκολάτα, φρούτα κ.ά. δεν επιτρέπει την αυστηρή ταξινόμηση των μπισκότων. Η εύπλαστη ζύμη των μπισκότων, που δεν αλλάζει σχήμα στο φούρνο, προσφέρονται από τα πρώτα χρόνια παρασκευής τους σαν διέξοδος στη δημιουργική έκφραση. Πήλινα σκεύη και φόρμες ζαχαροπλαστικής σε σχήμα διαφόρων ζωικών και φυτικών μοτίβων, ή διακοσμημένα με παραστάσεις και σκηνές από την καθημερινή ζωή, που ανακαλύφθηκαν στις Ινδίες, τη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ιδιαίτερης λαϊκής τέχνης. Η ζαχαροπλαστική από νωρίς συνδέθηκε με τον εορτασμό των γεγονότων της ζωής, με θρησκευτικές επετείους, την αλλαγή των εποχών, κοινωνικά γεγονότα κ.ά. Με τον Χριστιανισμό παρουσιάστηκαν οι πρώτες "συμβολικές μήτρες", όπως το Άστρο της Βηθλεέμ, ενώ μετά τον 16° αιώνα, οπότε σε φόρμες πολλαπλασιάστηκαν με την ανακάλυψη ξύλινων σκευών κέδρα ή καστανιά δημιούργησε πληθώρα εφήμερων λαϊκών καλλιτεχνημάτων. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 161 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές