Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μελέτη και προσδιορισμός ωχρατοξίνης Α στον οίνο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Αθανασόπουλος, Περικλής el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:00:28Z
dc.date.available 2015-11-25T03:06:18Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14271
dc.title Μελέτη και προσδιορισμός ωχρατοξίνης Α στον οίνο el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Οίνος el
heal.keyword Τοξίνες el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2006-01-01 el
heal.abstract Η ωχρατοξίνη A (OTA) αποτελεί το μέλος αυτής της ομάδας μυκοτοξινών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ωχρατοξίνη Β διαφέρει δομικά από την A μόνο με την απουσία του C1 από το μόριό της και είναι πολύ λιγότερο τοξική από την Α λόγο της ταχείας βιομετατροπής της. Άλλα συγγενή μόρια περιλαμβάνουν την ωχρατοξίνη C, την ωχρατοξίνη α και την ωχρατοξίνη β.Η ΟΤΑ είναι μια άχρωμη κρυσταλλική ένωση που εκπέμπει μπλε φθορισμό υπό υπεριώδης ακτινοβολία. Μπορεί να συντηρηθεί σε αιθανόλη για τουλάχιστον ένα έτος υπό ψύξη και προστατευμένη από το φως. Η ΟΤΑ είναι ένα σχετικά σταθερό μόριο το οποίο επιβιώνει, έως ένα βαθμό, στις περισσότερες επεξεργασίες που υπόκεινται τα τρόφιμα (βρασμός, ψήσιμο, καβούρδισμα, ζύμωση) σε βαθμό που εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως pH, θερμοκρασία και την παρουσία άλλων συστατικών. Εντός βιολογικών συστημάτων προσδένεται στην αλβουμίνη του ορού. Λόγο της εμμονής της στην τροφική αλυσίδα οι τρέχουσες έρευνες επικεντρώνονται στην αποτροπή της παραγωγής της και αναπτύσσονται προσεγγίσεις τύπου HACCP για να εφαρμοστούν σ' ένα σύνολο εμπορικών διεργασιών.Η ανάλυση των προϊόντων για ΟΤΑ γίνεται όπως και για τις αφλατοξίνες μόνο που η ευαισθησία ανίχνευσης με TLC μπορεί να μην είναι ικανοποιητική για τον καθορισμό της ΟΤΑ στα ζητούμενα χαμηλά επίπεδα που σήμερα πλέον ισχύουν σε αρκετές χώρες.Μια ασθένεια που προκαλεί εξασθένιση στον άνθρωπο, γνωστή ως Βαλκανική Ενδημική Νεφροπάθεια (Balkan Endemic Nephropathy, BEN), (η επιδημιολογία της οποίας αποτελεί ακόμα μυστήριο), μπορεί να συσχετιστεί με την παρουσία χαμηλών επιπέδων νεφροτοξικών μυκοτοξινών, όπως είναι η ΟΤΑ, στην διατροφή ανθρώπων που κατά παράδοση καταναλώνουν χοιρινό κρέας το οποίο ωριμάζει με μύκητες για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το γεγονός ότι η ΟΤΑ ανιχνεύεται στον ορό του αίματος των ασθενών της ΒΕΝ σε συγκεντρώσεις 10 φορές υψηλότερες απ' αυτές των υπόλοιπων ανθρώπων υποδεικνύει ότι η ΟΤΑ μπορεί να διαδραματίζει ένα ρόλο σ' αυτήν την ασθένεια.Η περίπτωση της ΟΤΑ αναλύεται σε ξεχωριστά κεφάλαια λεπτομερέστερα. el
heal.advisorName Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ el
heal.advisorName Καραγγελής, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 108 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics