heal.abstract |
Η παράδοση αναφέρει ότι ο αγροτικός πληθυσμός των Ανατολικών Ακτών της Μεσογείου ξεκίνησε την πρώτη καλλιέργεια του ελαιοδένδρου, περί τους 60 αιώνες από σήμερα, ενώ η πρώτη παραγωγή ελαιολάδου χρονολογείται περί τα 2000 χρόνια αργότερα. Έκτοτε το ελαιόλαδο έχει ριζωθεί βαθιά στη Μεσογειακή κουλτούρα με ποικίλες διαφορετικές χρήσεις: από χρηματικό μέσο εμπορικής συναλλαγής ως και φάρμακο.Πολυάριθμοι είναι οι μύθοι, οι θρύλοι και οι παραδόσεις των χωρών της Μεσογείου γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο. Η δραστηριότητα αυτή δεν σταμάτησε ποτέ, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να είναι σήμερα το εθνικό μας προϊόν.Στη σύγχρονη εποχή το ελαιόλαδο αποτελεί ένα καθαρά εμπορεύσιμο είδος με τιμή διαμορφωνόμενη με βάση το ύψος της προσφοράς και της ζήτησης. Πάνω από 75% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης του προϊόντος γίνεται στις χώρες της Μεσογείου, ενώ σημαντική αύξηση γνωρίζει η κατανάλωση του τόσο στις εκτός Η Ελλάδα παρήγαγε και εμπορευόταν ελαιόλαδο πριν την προϊστορική περίοδο.Η δραστηριότητα αυτή δεν σταμάτησε ποτέ, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να είναι σήμερα το εθνικό μας προϊόν.Στη σύγχρονη εποχή το ελαιόλαδο αποτελεί ένα καθαρά εμπορεύσιμο είδος με τιμή διαμορφωνόμενη με βάση το ύψος της προσφοράς και της ζήτησης. Πάνω από 75% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης του προϊόντος γίνεται στις χώρες της Μεσογείου, ενώ σημαντική αύξηση γνωρίζει η κατανάλωση του τόσο στις εκτός
Ευρώπης Δυτικές Χώρες: Η.Π.Α., Ιαπωνία, Αυστραλία και Καναδάς όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση επηρεάστηκε και από τις επιστημονικές ανακαλύψεις για την ωφελιμότητα της Μεσογειακής διατροφής.Η Μεσογειακή δίαιτα, πέρα από κάποιες τοπικές παραλλαγές, παρουσιάζει ομοιότητες σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, με το ελαιόλαδο να κατέχει την κεντρική θέση, αφού η χρήση του εκτιμάται ότι έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο όντας πλούσιο στην αντίοξειδωτική βιταμίνη Ε μειώνει τα καρδιακά επεισόδια, σχετίζεται αρνητικά με διάφορες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού, ενισχύει τα οστά των νέων και προστατεύει από έλλειψη ασβεστίου τους μεγαλύτερους.Παράλληλα με τις ευεργετικές του ιδιότητες, θα πρέπει να τονιστεί ότι το ελαιόλαδο επιτρέπει την ενσωμάτωση πολλών ωφέλιμων θρετττικών ουσιών, όπως αυτές που περιέχουν τα όσπρια και τα λαχανικά και αποτελεί μια ιδιαίτερα εύγεστη διατροφή. |
el |