heal.abstract |
Ο έλεγχος τροφίμων αποτελεί μείζον θέμα για τη προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένοι μηχανισμοί ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας των τελικών προϊόντων βάσει αυστηρών προτύπων και κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι βιομηχανίες τροφίμων κατά τη παραγωγική διαδικασία. Ένα σύστημα διασφάλισης ποιότητας είναι το ΗΑ(ΧΡ (Ανάλυση Κινδύνων-Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου). Το σύστημα ΗΑ(ΧΡ εφαρμόζεται στη διαδικασία παραγωγής ενός συγκεκριμένου τροφίμου και καλύπτει όλα τα στάδια παραγωγής, από την παραλαβή των Α' υλών μέχρι και την τελική χρήση των προϊόντων από τους καταναλωτές.Ο σκελετός της πτυχιακής εργασίας είναι ο παρακάτω:Πρώτο Μέρος: Στο πρώτο μέρος της πτυχιακής εργασίας παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές υλοποίησης ενός σχεδίου ΗΑ(ΧΡ, όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαρτίζουν τη διαδικασία πραγματοποίησης του σχεδίου, τα μέρη, τις ενέργειες και τα χαρακτηριστικά σύνθεσης της μεθοδολογίας ελέγχου ποιότητας. Το κυριότερο μέρος είναι βιβλιογραφικό και αποτελεί σύνθεση πληροφοριών που εντοπίζονται σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.Δεύτερο μέρος: Το δεύτερο μέρος της πτυχιακής εργασίας αποτελεί τη μελέτη και εφαρμογή του ΗΑ(ΧΡ στη σοκολατοβιομηχανία, για τη παραγωγή της γνωστής μας σοκολάτας και των υποπροϊόντων της. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το περιεχόμενο του μέρους αυτού προήλθε ως προϊόν επιτόπιας μελέτης και της συναφούς συγκέντρωσης των πληροφοριών, από μια πραγματική μονάδα παραγωγής σοκολάτας. Και ειδικότερα από την βιομηχανία στην οποία εργάστηκε η γράφουσα κατά τη περίοδο πραγματοποίησης της πρακτικής της άσκησης. Στο μέρος αυτό περιγράφουμε τα προϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας, όλες τις διαδικασίες παραγωγής, τα κρίσιμα σημεία ελέγχου, καθώς και τους φυσικούς, χημικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους όπως τους εντοπίσαμε κατά τη διερεύνηση και μελέτη στους χώρους παραγωγής. Στο μέρος αυτό της εργασίας περιλαμβάνουμε μια εκτενή αναφορά στο ΚΟ 22000 το νέο διεθνές πρότυπο στην ασφάλεια τροφίμων που έρχεται να συμπληρώσει και να επεκτείνει τις αρχές του ΗΑ(ΧΡ. |
el |