Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Τεχνολογία και μεταποίηση μελιού: πιθανοί κίνδυνοι

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κωτούζας, Δημήτριος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:00:39Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:08Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14284
dc.title Τεχνολογία και μεταποίηση μελιού: πιθανοί κίνδυνοι el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Μέλι el
heal.keyword Μεταποίηση el
heal.keyword Τεχνολογία el
heal.keyword Μελισσοκομικά προϊόντα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2007-01-01 el
heal.abstract Στην εργασία αυτή ασχολήθηκα με το μέλι και τα λοιπά προϊόντα της μελισσοκομίας από την παραγωγή στην κατανάλωση τους και μετά από έρευνα προσπάθησα να παρουσιάσω τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την συνήθως ανεύθυνη αντιμετώπιση της μελισσοκομίας και κατ’ επέκτασιν του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Μελισσοκομείο ονομάζεται ο χώρος όπου βρίσκονται οι κυψέλες στις οποίες ζούν οι μέλισσες που χωρίζονται σε εργάτριες κηφήνες και βασίλισσες .Εκτυλίσσεται μια σειρά διαδικασιών που αρχίζει με την κατασκευή της κυψέλης και τελειώνει στη συλλογή του μελιού ,της γύρης ,του κεριού,του βασιλικού πολτού και της πρόπολης .Ο πληθυσμός του κάθε μελισσιού φτάνει συνήθως το επίπεδο των 40.000-50.000.Το τέλειο μέλι είναι ένα πυκνόρρευστο υγρό , σιροπιώδες , με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα , διαυγές , αρωματικής οσμής και γλυκιάς γεύσης ασύγκριτα πιο εκλεπτυσμένης από της ζάχαρης . Είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, το οποίο δεν πρέπει να επιδέχεται καμία επεξεργασία . Περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες , οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε δεν έχει κατορθωθεί η τεχνητή παραγωγή του παρά την γνωστή σύνθεση. Το εξαιρετικό αυτό προϊόν παράγεται από τον εργάτη της φύσης (μέλισσα),που συλλέγει το νέκταρ των λουλουδιών και τα μελιτώματα των φυτών. Τα ελληνικά μέλια υπερέχουν σε σχέση με τα μέλια άλλων χωρών , γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πλούσια άγρια βλάστηση της χώρας μας, η οποία τους προσδίδει διαφορετική χημική σύσταση. (Θαν. Μπίκος, «Όλα για το Μέλι», 1991)Κατά τον Ελληνικό κώδικα τροφίμων ο ορισμός έγει οκ ε£ή' ’Μέλι, νοείται το τρόφιμο που παράγουν οι μελιτοφόρες μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων ή από εκκρίσεις που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών ή που βρίσκονται πάνω σ’αυτά, τα οποία (νέκταρ ή εκκρίσεις) συλλέγουν, μεταποιούν, αναμιγνύουν με δικές τους ουσίες, αποταμιεύουν και αφήνουν να ωριμάσουν μέσα στις κηρήθρες της κυψέλης. Το μέλι μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο ή κρυσταλλωμένο”.Μελίσσι = Η μοναδική φυσική βιομηχανία. Μια μέλισσα (ένα άτομο) μεταφέρει σε κάθε της έξοδο 0,04§γ. νέκταρ, για τις ανάγκες της χρειάζεται 0,0^τ. νέκταρ. Στην κυψέλη αφήνει 0,03gr., Ιμτ. χρειάζεται δουλειά τριών (3) ημερών. Στη ζωή της όλη συλλέγει 6-7 gr. νέκταρ. Για να γίνει 1 gr. μέλι χρειάζονται 4 gr. νέκταρ 20.000 εργάτριες 30 - 40 ^γ. μέλι (μείον τις ανάγκες). 1 Μελίσσι (ένα άτομο) θέλει 1 κελί μέλι + 1 κελί γύρη. (Το κελί βρίσκεται πάνω στην κηρήθρα και το σφραγίζει η μέλισσα με ουσίες που εκκρίνει από το στόμα της). (Θανάσης Μπίκος «Όλα για το μέλι» 1991). el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 87 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές