heal.abstract |
Το κουμ κουάτ είναι το πιο γνωστό, γευστικό και γοητευτικό τοπικό εδώδιμο μεταποιημένο προϊόν της Κέρκυρας. Το προϊόν αυτό συνδέεται με φήμες που το συνοδεύουν από παλιά και μπερδεύονται γλυκά με το παρελθόν του τόπου, τους λαούς που πέρασαν από αυτό τον τόπο όπου άφησαν και πήραν εκτός από ήθη, έθιμα και γεύσεις. Η χώρα μας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό παραδοσιακών προϊόντων. Θεωρείται ότι τα παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της Ελληνικής Οικονομίας και ιδιαίτερα για το γεωργικό τομέα αφού τα περισσότερα μεταποιούνται σε εδώδιμα προϊόντα στον τόπο παραγωγής τους ( Απαστολόπουλος και Φωτόπουλος 1999).Η παραγωγή ή η παρασκευή ενός παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος στη σκέψη του καταναλωτή συνδυάζεται με μια διαδικασία ιστορικού χαρακτήρα, που σημαίνει ότι επιζητείται σήμερα αυτός ο παραδοσιακός-ιστορικός τρόπος ανάδειξης του προϊόντος. Έτσι η έννοια του παραδοσιακού αγροτικού προϊόντος συνδέεται με μία παραγωγική διαδικασία μακρόχρονης παρουσίας στον Ελληνικό χώρο. Γενικότερα η έννοια της παράδοσης συνδέεται με μία ιστορική παραγωγική διαδικασία η οποία πάντοτε πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, κατά παραδοσιακό τρόπο. Έτσι τα παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν ένα στοιχείο της παράδοσης του συγκεκριμένου τόπου αλλά και ένα προϊόν αναγνωρισμένης ποιότητας ( Αποστολόπουλος και Φωτόπουλος 1999).Ο κύριος σκοπός καλλιέργειας του κουμ κουάτ είναι οι αρωματικοί και οι μικροί καρποί του όπου χρησιμοποιούνται στην ποτοποιία για παραγωγή λικέρ και στη ζαχαροπλαστική για παραγωγή ζαχαροπήκτων ή ζελέδων. Και οι δυο αυτές χρήσεις είναι ανεπτυγμένες σήμερα στη Κέρκυρα. Άλλη χρήση έχουν τα δέντρα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλωπιστικό σε πάρκα και προαύλια. Είναι αυτονόητο ότι τα παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, με τα στοιχεία της συνδυασμένης παράδοσης και ποιότητας, αποτελούν για τη χώρα μας μέρος του Εθνικού πλούτου. |
el |