Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Ποιοτικός έλεγχος σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης: σιτηρά, σιτάρι, αραβόσιτος, σόγια, κριθάρι και βρώμη

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Αναγνωστοπούλου, Αριστέα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:00:50Z
dc.date.available 2015-11-25T03:11:30Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14294
dc.title Ποιοτικός έλεγχος σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης: σιτηρά, σιτάρι, αραβόσιτος, σόγια, κριθάρι και βρώμη el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Σιτηρά el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Έλεγχος ποιότητας el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2007-01-01 el
heal.abstract Στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες. Για να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση σημαντική ποσότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων οδηγείται στα εργοστάσια επεξεργασίας για μεταποίηση. Έτσι παράγεται μια μεγάλη ποικιλία μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων που έχουν υποστεί κάποιο είδος επεξεργασίας (θερμική επεξεργασία, ψύξη, κατάψυξη, αποξήρανση, κ.α.) και έχουν συσκευαστεί σε διάφορα υλικά και μέσα για να προσελκύσουν την προσοχή του καταναλωτή. Επίσης για να κάνουν τα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά και αρεστά στους κατασκευαστές, σε πολλές περιπτώσεις προσθέτουν διάφορα συστατικά, όπως συνθετικά χρώματα, αλακτοματοποιητές, σταθεροποιητικές και αρωματικές ουσίες. Η ικανότητα συντήρησης αυξάνεται με προσθήκη συντηρητικών και αντιοξειδωτικών ουσιών (ΟΕΔΒ, 2000). Συμπερασματικά σήμερα παράγεται μία μεγάλη ποικιλία νωπών και επεξεργασμένων γεωργικών προϊόντων που για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, πρέπει να περάσουν από πολλά στάδια ποιοτικού ελέγχου (ΟΕΔΒ, 2000).Ο όρος “ποιοτικός έλεγχος” αναφέρεται γενικά σε ένα σύστημα που ελέγχει και σταθεροποιεί τις πρώτες ύλες, την ίδια την επεξεργασία και τέλος το τελικό προϊόν. Σκοπός είναι η παραγωγή προϊόντων αποδεκτών από τον καταναλωτή σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα καθιερωμένα εθνικά ή διεθνή πρότυπα (ΟΕΔΒ, 2000 ).Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έχουν γραφεί πολλά σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο των διεργασιών παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων και ειδικότερα για την αξιολόγηση των τελικών προϊόντων που παράγονται από τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Εξάλλου, τα τελευταία δέκα έως δεκαπέντε χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση ποιότητας τόσο των παραγόμενων προϊόντων όσο και των διαδικασιών παραγωγής τους (Αρβανιτογιάννης κ.α., 2000). Σήμερα, η προσπάθεια για διασφάλιση της ποιότητας έχει πλέον μετατεθεί από το εργαστήριο στο χώρο παραγωγής. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να εκπαιδεύεται στη εργασία του και οφείλει να γνωρίζει και να εκπληρώνει τις αρμοδιότητές του (Gould 1992, Αρβανιτογιάννης κ.α. 2000).Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η βιομηχανική παραγωγή ήταν αποκλειστικά ευθύνη και έργο των ανεξάρτητων τεχνιτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν και μία πρωτόγονη μορφή ποιοτικού ελέγχου του παραγόμενου προϊόντος. (Αρβανιτογιάννης κ.α., 2000).Ο 20ος αιώνας καθιέρωσε την ομαδοποίηση των τεχνιτών ή των εργατών που είχαν παρόμοια καθήκοντα και την επίβλεψή τους από εργοδηγούς οι οποίοι ήταν πλέον υπεύθυνοι για την ποιότητα των προϊόντων. Με την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης δημιουργήθηκαν μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα με πολλές ομάδες παραγωγής, οι οποίες ελέγχονταν από τους λεγάμενους επιθεωρητές παραγωγής που με τη σειρά τους ήταν υποχρεωμένοι να αναφέρονται στους αντίστοιχους εργοδηγούς. (Αρβανιτογιάννης, 2000).Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα έχει συνδεθεί άμεσα με την επιχειρηματική και την καταναλωτική συμπεριφορά. Η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και των παρερχόμενων υπηρεσιών αποτελεί βασικό στόχο και στοιχείο ανταγωνισμού των περισσότερων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Η παρατηρούμενη συνεχής αύξηση του ποιοτικού επιπέδου αγαθών και υπηρεσιών είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διαρκή και έντονη διαφήμιση των τελευταίων, που καθιστά το καταναλωτικό κοινό ολοένα και περισσότερο απαιτητικό. Οι καταναλωτές ευαισθητοποιούνται απέναντι στην ποιότητα την οποία θεωρούν ως το σημαντικότερο κριτήριο κατά την αγορά των διάφορων αγαθών. Οι επιχειρηματίες παρατηρώντας και διαπιστώνοντας αυτή τη στάση των καταναλωτών, σπεύδουν να προσαρμοστούν στις νεότερες απαιτήσεις. Η ποιότητα αναγνωρίζεται πλέον ως ο σημαντικότερος παράγοντας και αποτελεί το κλειδί για το σχεδίασμά και τη δημιουργία καλύτερων ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών (Τσιότρας, 1995).Η ποιότητα μπορεί και πολλές φορές έχει διαφορετική έννοια για τον καθένα. Σύμφωνα με το Βρετανικό πρότυπο 4778 του 1987, ως ποιότητα ορίζεται “το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που σχετίζονται με την ικανότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας αυτής να ικανοποιεί καθορισμένεςδηλωμένες ή υνεπαγόμενες ανάγκες” (Τσιότρας, 1995). Από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης 180 η ποιότητα ορίζεται “ως το σύνολο των χαρακτηριστικών μιας οντότητας που της αποδίδουν την ικανότητα να ικανοποιεί εκφρασμένες και συνεπαγόμενες ανάγκες” (180, 8402, νάτεΥ, 1993).Η ποιότητα ενός προϊόντος έχει οριστεί στα πλαίσια ενός ενημερωτικού σεμιναρίου από το τμήμα διαφήμισης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (1951) ως εξής: “Είναι ο συνδυασμός των ιδιοτήτων ή χαρακτηριστικών του προϊόντος που παίζουν σημαντικό ρόλο στο βαθμό αποδοχής του προϊόντος από τον καταναλωτή”. Η βιομηχανία ορίζει την ποιότητα ως μέτρο της καθαρότητας, οσμής, χρώματος, μεγέθους, ωρίμανσης και πολλών άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος αυτού. Στο εμπόριο ο όρος ποιότητα συνδέεται με τη παραγωγή του καλύτερου δυνατού προϊόντος. (Βαρζάκας, 2007)Η πρώτη μορφή ποιοτικού ελέγχου εμφανίστηκε στη βιομηχανική παραγωγή μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αδυναμία των περισσότερων βιομηχανιών της εποχής να ελέγξουν την ποιότητα. Αυτό το πρώτο, σχετικά οργανωμένο, σύστημα ποιότητας διαμορφώθηκε μέσα στη δεκαετία του 1950, ενώ βελτιώθηκε σημαντικά με την ανάπτυξη και την εισαγωγή της στατιστικής επιστήμης, όσον αφορά τον έλεγχο του κόστους παραγωγής και την επίτευξη ενός αποδεκτού επιπέδου ποιότητας τελικών προϊόντων. Ο Έλεγχος Ποιότητας όπως εμφανίστηκε και εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες βιομηχανίες, είναι το σύνολο των λειτουργικών τεχνικών διαδικασιών, που επιβεβαιώνουν την ποιότητα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας βάσει ορισμένων προδιαγραφών. Με τον Ποιοτικό Έλεγχο δηλαδή γίνεται επιθεώρηση του προϊόντος μετά την παραγωγή του και εκτελούνται οι αντίστοιχες διορθωτικές ενέργειες, στην περίπτωση αποκλίσεων από το αρχικό σχέδιο ή τις προδιαγραφές παραγωγής (Αρβανιτογιάννης, 2000) el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 127 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές