heal.abstract |
Τα τελευταία χρόνια η διεθνής κοινότητα καταβάλει με αυξανόμενη τάση σημαντικές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της καταστροφικής δράσης της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικής ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις χωρίς ποτέ να εκτρέπονται από το βασικό σκοπό ύπαρξής τους δηλαδή τη δημιουργία επιχειρηματικών κερδών, προοδευτικά αντιλαμβάνονται ότι το οικονομικό μέλλον τους είναι ανύπαρκτο εάν δεν περιλαμβάνουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Εξάλλου οι πιέσεις που δέχονται από τους καταναλωτές - αποδέκτες των προϊόντων τους, από τη νομοθεσία, και διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι αυξανόμενες. Έτσι ναγκάζονται να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσοντας νέες τεχνικές, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και μεθόδους με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η εγκατάσταση και εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) με την υιοθέτηση ενός Διεθνούς προτύπου όπως το 150 14001 καλύπτει αυτή την αναγκαιότητα της εποχής μας.[ΑΡΒΑΝΙΤΟΓΙΑΝΝΗΣ 2000]Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση του σχεδιασμού περιβαλλοντικής διαχείρισης σε χυμοποιεία και συσκευαστήρια εσπεριδοειδών στο Νομό Άρτας.Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και οι Προδιαγραφές με καθοδήγηση για τη χρήση τους. Παρουσιάζεται το πρότυπο ΙβΟ 14001 καθώς και άλλα περιβαλλοντικά συστήματα και γίνεται σύγκριση των συστημάτων.Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία αναφορά στην παραγωγική διαδικασία των χυμοποιείων - συσκευαστηρίων στο Ν. Άρτας. Επίσης περιγράφεται η διαχείριση νερού, ενέργειας, αποβλήτων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από την λειτουργία τους.Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο έχοντας ως σημείο αναφοράς το πρότυπο ΙβΟ 14001 γίνεται σχεδιασμός περιβαλλοντικής διαχείρισης και αναλύονται τα δημιουργούνται από την εφαρμογή του. |
el |