heal.abstract |
Οι πληροφορίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία των τροφίμων στοχεύουν στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον τύπο, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο χρήσης των προϊόντων (ΕΤΑΤ,2001).Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές βασίζονται στις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όταν πρόκειται να επιλέξουν μεταξύ συναφών προϊόντων το προϊόν που θα αγοράσουν (ΕΤΑΤ,2001).Επομένως, οι πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία δεν θα πρέπει να είναι ψευδείς ή να παραπλανούν, με οποιονδήποτε τρόπο, τους καταναλωτές. Αντίθετα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία του κάθε προϊόντος σε σχέση με τις δικές τους διατροφικές συνήθειες και ανάγκες (ΕΤΑΤ.2001).Σε ορισμένα τρόφιμα αναγράφονται διατροφικοί ισχυρισμοί. Ενδείξεις, δηλαδή, ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο διαθρεπτικό χαρακτηριστικό, συνήθως επιθυμητό για μια "υγιεινή διατροφή" (ΕΤΑΤ,2001).Σύμφωνα με την νομοθεσία, "Διατροφικός ισχυρισμός" είναι κάθε ένδειξη και κάθε διαφημιστικό μήνυμα που δηλώνει, υπαινίσσεται ή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα τρόφιμο έχει ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες σε σχέση: α) με την ενέργεια(θερμική αξία)και β) με τις διατροφικές ουσίες (ΕΤΑΤ,2001).Ολοένα και συχνότερα, οι ετικέτες περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με την διαθρεπτική αξία των προϊόντων. Το σύνολο των στοιχείων αυτών καλείται διαθρεπτική επισήμανση και υπάρχουν σαφείς προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και αναφοράς των στοιχειών αυτών (ΕΤΑΤ,2001).
Συγκεκριμένα, αναφέρονται στοιχειά όπως η ενεργειακή αξία του τροφίμου, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρές ύλες, εδώδιμές ίνες, νάτριο και τέλος σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα στις περιπτώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε σημαντική ποσότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν γίνεται αναφορά σε κάποιες από τις προηγούμενες διατροφικές επισημάνσεις θα πρέπει σύμφωνα με την νομοθεσία να γίνεται ανάλυση, για παράδειγμα οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αναλύονται σε:Σάκχαρα gπολυαλκοόλες gάμυλο gΚαι τα λιπαρά σε Κεκορεσμένα μ,Μονοακόρεστα μ, ΕΙολυακόρεστα μ,χοληστερόλη g κτλ (ΕΤΑΤ,2001). |
el |