heal.abstract |
Για να αναφερθούμε εκτεταμένα σε θέματα περί οίνου, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε τί είναι ο οίνος.Βάσει ενός γενικού ορισμού, οίνος (κρασί) είναι το αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από τη ζύμωση του χυμού των σταφυλιών. (Raskin, 2000) Ένας πιο επίσημος ορισμός είναι, σύμφωνα με την 1η παράγραφο, παράρτημα 1, της ΚΟΑ, του αμπελοοινικού τομέα [Καν. (ΕΚ) 1493/99], ο εξής: Κρασί είναι το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά με ολική ή μερική αλκοολική ζύμωση, νωπών σταφυλιών ή γλεύκους σταφυλιών. (Khosla, 2001)Για να γίνει το κρασί, χρησιμοποιούνται σταφύλια που ανήκουν στο γένος Vitis και κατά κύριο λόγο, στο είδος V. vinifera. Ποτά που παράγονται από το V. labrusca, το γηγενές αμερικανικό σταφύλι και από άλλα είδη σταφυλιών, θεωρούνται επίσης κρασιά. (Raskin, 2000)Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του είναι ο καρπός που δίνει το αμπέλι και συγκεκριμένα, οι οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης, κάτι που διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να παραχθεί ποιοτικό κρασί. (Khosla, 2001) |
el |